Radek Sárközi: Případné odvolání Roberta Plagy z funkce ministra školství plně podporuji

07.04.2021 9:01

Stanovisko k odvolání Roberta Plagy z funkce ministra školství

Radek Sárközi: Případné odvolání Roberta Plagy z funkce ministra školství plně podporuji
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

Jakožto prezident Pedagogické komory, největšího školského spolku v České republice, v němž se sdružuje skoro 3 000 ředitelů škol, učitelů a dalších pedagogických pracovníků, případné odvolání Roberta Plagy z funkce ministra školství plně podporuji. Pan ministr dlouhodobě komunikuje pouze s velmi úzkou skupinkou osmi poradců, které si vybral do své konzultační skupiny. Šest z nich jsou pracovníci středních škol, dva základních škol. V jeho týmu zcela chybí například zástupci mateřských, speciálních nebo základních uměleckých škol, což se odrazilo v opomíjení těchto důležitých segmentů vzdělávání. Robert Plaga soustavně obcházel školskou tripartitu, s níž řádně neprojednal ani současný plán na otevírání škol. V loňském roce neprojednal se zástupci zaměstnaců a zaměstnavatelů změny v platech pedagogických pracovníků, což neudělal žádný ministr před ním.

Robert Plaga prosazuje změny, které jsou v přímém rozporu se Strategií vzdělávací politiky ČR do roku 2020 i 2030+, kterou sám připravoval. Osobně považuji Roberta Plagu za nejhoršího minsitra školství v historii samostatné České republiky.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

Robert Plaga byl po velmi dlouhé době ministr, proti jehož krokům stávkovali učitelé. Přímo premiérovi si na nekomunikaci ministra s pedagogy stěžovalo v prosinci formou otevřeného dopisu více než 1 300 ředitelů škol, což se nikdy v minulosti nestalo. Velmi negativně jsou mezi učiteli vnímány změny v kurikulu, kdy bez konzultací s odborníky nechal vyškrtat z rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání řadu obsahů ve fyzice, chemii, dějepise nebo hudební výchově. Nejvíce kritiky sklidil Plaga za novelu zákona o pedagogických pracovnících, v níž prosazuje, aby učitele nahradili amatéři bez pedagogického vzdělání, což nemá obdoby v žádné jiné zemi Evropské unie. V neposlední řadě v září zastavil dlouho připravované systémové financování chův k dvouletým dětem v mateřských školách ze státního rozpočtu. Rovněž ukončil projekt Resortní informační systém, který měl pomoci snížit administrativní zátěž ředitelů škol.

Jeho působení na ministerstvu školství se vyznačuje především odkládáním a chaotickým řešením problémů na poslední chvíli. Například novela inkluzivní vyhlášky vyšla 31. 12. 2020 s účinností od 1. 1. 2021.

Text otevřeného dopisu premiérovi, který podepsalo více než 1 300 ředitelů škol ZDE

Pedagogická komora uspořádala několik anket, z nichž vždy vyplunulo, že učitelé hodnotí práci Roberta Plagy velmi negativně. Na otázku, jakou známku by mu dali na vysvědčení, převládala nedostatečná - průměr činil 4,5. A to nejen za uplynulém pololetí, ale i v loňském roce.

Věřím, že nástupce Roberta Plagy bude komunikovat se všemi aktéry ve vzdělávání - nejen s několika vybranými jednotlivci, tedy se zástupci učitelů, rodičů i studentů.

Podrobněji jsem hodnotil práci Roberta Plagy například ZDE, ZDE, ZDE, ZDE a ZDE

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.