Radek Sárközi: Rotační systém extrémně zatíží školy, epidemický efekt bude minimální

19.11.2020 18:08

Pedagogická komora nesouhlasí s tzv. rotační (turnusovou) výuku na ZŠ, kdy se mají žáci 6. až 8. ročníků obtýden střídat ve škole při prezenční výuce a doma při distančním vzdělávání. Tento nesmyslný systém extrémně zatíží ředitele škol, protože je organizačně velice náročný.

Radek Sárközi: Rotační systém extrémně zatíží školy, epidemický efekt bude minimální
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

Pro učitele druhého stupně ZŠ bude velmi zatěžující učit většinu hodin prezenčně a mezitím odbíhat k on-line výuce. Zatímco při distanční výuce mohou učitelé využívat home office, nově budou muset vést většinu hodin on-line přímo ze školy, kde na to často nemají vhodné podmínky (např. nízká rychlost internetového připojení školy jako celku, hlučné prostředí apod.).

Vynaložená energie přitom nebude mít skoro žádný pozitivní epidemický efekt. Rotační výuka sníží počet rizikových kontaktů maximálně o 16,6 % oproti prezenční výuce na celé škole. Prezenčně budou do ZŠ docházet všichni žáci prvního stupně i devátých ročníků. Polovina žáků 6. až 8. ročníků bude rovněž přítomna ve škole. Distanční způsob výuky se tudíž poskytuje pouze pro 1,5 devítiny ročníků ZŠ. Vzhledem k tomu, že první stupně bývají početnější, než je druhý stupeň ZŠ, ve většině škol to bude při přepočítání na žáky výrazně méně. V běžné základn škole tak bude každý týden přítomno 90 % žáků a pouhých 10 % se bude učit distančně. To je z epidemiologického hlediska naprosto marginální.

Pedagogická komora proto doporučuje, aby byli všichni žáci druhého stupně vzděláváni prezenčně.

Vedení Pedagogické komory připravilo vlastní alternativní návrh postupného otvírání škol, který nepočítá s rotační výukou. Navrhujeme v něm, aby se žáci vraceli do škol vždy za celý daný stupeň.

Mgr. Radek Sárközi
prezident spolku
Pedagogická komora, z. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…