Radek Sárközi: Údaje o výskytu koronaviru ve školách nejsou efektivně shromažďovány

27.02.2021 16:04

Informace od jednotlivých krajských hygienických stanic v průběhu tohoto týdne.

Radek Sárközi: Údaje o výskytu koronaviru ve školách nejsou efektivně shromažďovány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora

Některé KHS zvežejňují aktuální informace k výskytu koronaviru ve školách přímo na svých webových stránkách (bohužel pouze čtyři z celé ČR), a to vždy v pátek ZDE.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

KHS Zlínského kraje: Od počátku roku 2021 byl výskyt pozitivně testovaných osob řešen v 59 % mateřský škol. Od počátku roku 2021 byl výskyt pozitivně testovaných osob řešen v 48 % základních škol.

KHS Jihočeského kraje: Od začátku školního roku se s nákazou COVID-19 setkali žáci, studenti nebo pedagogové v 453 školských zařízeních, to je přibližně pětapadesát procent všech zařízení v kraji.

KHS Pardubického kraje: V 1. až 7. kalendářním týdnu (do 19.2.) 2021 se řešil výskyt  koronaviru v 220 MŠ a 191 ZŠ. Některé  ZŠ a MŠ jsou ale vykázány v uvedeném období opakovaně (např. z důvodu výskytu v různých třídách jedné školy v různých týdnech nebo z důvodu výskytu nových případů  ve stejné třídě v jiném týdnu, apod.).  Údaj o procentu řešených škol z celkového počtu škol od začátku roku  tedy z výše uvedeného důvodu nejsme schopni poskytnout (v Pardubickém kraji evidováno 322 MŠ a 252 ZŠ (různých typů). KHS Pardubického kraje je na pokyn MZd povinna  zasílat týdenní přehled o výskytu koronaviru ve školách pouze na Centrální řídící tým COVID -19.

Zde jsou informace  za celou ČR shromažďovány. Ve věci podrobných přehledů se doporučuji obrátit na MZd.

Poznámka: Z výše citovaných různých odpovědí jenotlivých KHS je zřejmé, že v této oblasti panuje naprostý chaos a údaje o výskytu koronaviru ve školách nejsou efektivně shromažďovány. Data nejsou vyhodnocována jednotným způsobem (často nejsou analyzována vůbec)... Většina KHS ani neodpověděla nebo v odpovědi odmítla informace zaslat - buď z důvodu, že jsou přetížené a všichni pracovníci dané KHS trasují (včetně víkendů) a nemají čas zpracovávat analýzy, nebo z důvodu, že data posílají na Ministerstvo zdravotnictví - to je ovšem omítá zveřejnit (nezaslalo je Pedagogické komoře ani na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím...). Ministr školství Robert Plaga přes opakovaná upozornění problém neřeší a MŠMT statistiky ke karanténám ve školách nezajímají, přestože by je mohlo velice snadno získat přímo od ředitelů škol skrze pravidelné výkaznictví!
K tématu uzavírání mateřských škol jsem vytvořil anketu ve facebookové skupině Pedagogické komory "Učitelky MŠ sobě": ZDE.

Anketní otázka:
Měly by se vzhledem k aktuální epidemické situaci v ČR co nejdříve uzavřít i mateřské školy? (S výjimkami např. pro děti rodičů IZS a dalších klíčových profesí...)
ANO: 94 %
NE: 5 %
NEVÍM: 1 %
Celový počet respondentů: 1 575

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…