Radim Perlín: Tryzna za MF Dnes a LN

21.10.2013 12:04

Chytré teoretické poučky mluví o významné roli medií v každém demokratickém procesu a o tom, že novinář a politik jsou dva hráči na tomtéž politickém písečku. Všechny teoretické poučky lze pak shrnout do známe teze „novináři jsou hlídacími psy demokracie“. Přestup mezi těmito dvěma kategoriemi je velmi neobvyklý a vždy signalizuje značkou nestabilitu systému. Když před 3 lety vstupoval do politiky Radek John jako tehdejší deklarovaný lídr Věcí veřejných, snažil se odpojit od svého novinářského prostředí. Nikdy se mu to nepodařilo a jeho pokus o návrat do novinářského prostředí ve chvíli, kdy již opět byl zcela bezvýznamný poslanec, skončil jak známo fiaskem.

Radim Perlín: Tryzna za MF Dnes a LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

V současnosti nastává kvalitativně nová situace. Již to není tak, že by se politik snažil tvářit jako nezávislý novinář, nebo že by naopak nezávislý novinář psal pro jeden politický subjekt. Politický podnikatel Andrej Babiš, který kandiduje jako majitel politického hnutí Ano do Parlamentu, si rozšířil svoje podnikatelské portfolio o další položku. Koupil dvoje noviny. Považuji toto jeho rozhodnutí za zcela jistě legální a plně v souladu s českým právním prostředí, ale zcela v rozporu s demokratickou tradicí země. Lze ale čekat od Andreje Babiše úctu k demokracii?

Koupí a faktickým převzetím dvou významných deníků Lidových novin a MF Dnes se poprvé po roce 1989 znovu stává významný politický subjekt majitelem stranických tisků. Poslední takové noviny byly Rudé právo jako hlásná trouba komunistů a starší si ještě vzpomenou na Svobodné Slovo a Lidovou demokracii, noviny dvou tehdy marginálních stran Národní fronty. Tyto tituly zanikly krátce po změně poměrů a Rudé právo se velmi obtížně zbavovalo nálepky komunistického tisku a dosud je tak ve veřejnosti vnímáno. Komunistické Haló noviny, vlastněné přímo KSČM, nepočítám mezi noviny, ale mezi propagandistické tiskoviny.

Nyní k mé lítosti a vzteku hrozí dvěma prestižním deníkům, že se stanou hlásnou troubou Andreje Babiše a jeho politického hnutí. Hra na nezávislost a objektivitu bude velmi limitovaná především již zveřejněným tlakem na novináře krátce po koupi titulů, aby referovali o nějaké tiskové konferenci jeho hnutí. Ať již přímý nebo nepřímý tlak na novináře bude pochopitelně pokračovat a slušní nebo respektovaní novináři odejdou. Těch, kteří jsou ochotni psát podle toho, jak majitel-politik diktuje, bude přibývat. Jaký to bude mít dopad na předplatitele, inzerenty a čtenáře nechci a nebudu rozebírat.

Na celé kauze mě zaujala jedna zajímavá souvislost. V našem svobodném prostředí působí desítky různých aktivních skupin, které kriticky komentují politické pinožení a rozebírají do posledního šroubku jednotlivé aktivity politických stran a jejich představitelů a velmi snadno a velmi rychle protestují proti skutečnému nebo domnělému ohrožení demokracie. Občanští aktivisté z Rekonstrukce státu bombardují všechny kandidáty poněkud jednostranným dotazníkem a nutí všechny kandidáty, aby se upsali k tomu, co budou ve sněmovně podporovat. Občanská iniciativa Vraťte nám stát se mediálně vyjadřuje k jednotlivým kauzám, různé skupiny dalších aktivistů všemožného politického zabarvení mlčí. Jakto, že nikomu nevadí toto zcela očividné porušení jednoho z principů demokratické kontroly politiků – tedy nezávislosti médií? Jakto, že nikdo nesvolává masové demonstrace na Václavské náměstí a v ostatních mediích a na internetu neběží smršť petic, prohlášení a kritiky tohoto kroku? Proč významní političtí glosátoři zprava nebo zleva neprotestují a neburcují společnost a tak de facto nebrání své kolegy v MF Dnes a v LN?. Copak ta mlčící většina dopustí, aby se dva významné deníky staly přímo nebo nepřímo hlásnou troubou jednoho politika?

Navíc ve světě jednu prakticky identickou skutečnost již máme. Politický podnikatel Berlusconi k tomu, aby dočasně ovládl politickou mapu Itálie, nejprve ovládl významná italská média včetně televize. Důsledky pro Italii přinesly celkový rozklad politického prostředí včetně nezvládnuté ekonomické krize, velmi vysokého zadlužení, hrozivé nezaměstnanosti a jsou dobře sledovatelné i ze střední Evropy. Vyzývám proto občanské aktivisty, kteří sledují mediální provoz, aby se vymezili proti jakýmkoliv náznakům omezení nezávislosti obou deníků a aby protestovali proti takovému střetu zájmů.

Radim Perlín
 Vedoucí výzkumného centra RURAL, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se seouhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…