Radim Uzel: Ať žije Katalánsko

05.10.2017 8:26

Separatistické snahy obyvatel části území jsou snad stejně staré jako samotný institut národního státu. Jeden pražský herec mi jednou vyprávěl, že při návštěvě Brna položil místnímu obyvateli dotaz: „Kde tady máte to velké náměstí, kde pořádáte ty protičeské demonstrace?“ A když se dotyčný zatvářil nechápavě položil doplňující konstatování, že na vlastní uši slyšel v televizi výkřiky „nézme Češi!“

Radim Uzel: Ať žije Katalánsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Uzel na autogramiádě Lubomíra Štrougala

Škoda jenom, že jsme to tenkrát nedotáhli do konce. Moravská republika a Česká republika by byly stejně dvě součásti Evropské unie a obešli bychom se bez složitého a nesmyslného státoprávního uspořádání, umělého zařazování moravských měst do českých krajů, rušení okresů a všelijakého handrkování o dotace.

Separatistickým snahám by mělo být vyhověno, zejména pokud jsou podporovány většinou obyvatelstva. Násilí je kontraindikováno. Vzpomeňte jen na samozvané vyhlášení suverenity slovenským parlamentem v červenci 1972. Okamžitě se po celém Slovensku rozhořely vatry svrchovanosti. Slovenští představitelé, (myslím, že to byl Mečiar a Kňažko), přijeli na jednání do Prahy a měli auta označeny symbolem SO – jako Slovensko (ještě jsme si tenkrát dělali legraci, že to asi znamená Somálsko).

Myslíte že někoho tenkrát napadlo posílat na Slovensko policii a armádu aby ty odvážlivé separatistické tendence zatrhli? To panečku ministerský předseda Mariano Rajoy je jiný kabrňák! Gumových projektilů se jim těm separatistickým katalánským blouznivcům zachtělo! Napadlo by to tehdejšího předsedu vlády Stráského nebo prezidenta Havla tasit zbraně? Pan prezident raději šalomounsky odstoupil a většina Čechů hlaholila na adresu Slováků téměř unisono: „ať si jdou!“

Tak Slováci šli a rozhodně na tom vydělali. Už mají Euro, ekonomicky prosperují a v dálničním systému nemusí u nich řidiči kupovat jakési nalepovací kupóny, ale moderní elektronická registrace zanese registrační značku jejich auta okamžitě do systému který je hoden pokroku jedenadvacátého století. A jejich velvyslanec Peter Weiss nedávno právem prohlásil, že jsou prostě lepší a úspěšnější.

Korunu tomu nasadil ve svém televizním projevu španělský král Felipe VI. Řekl, že katalánští vůdci nejednali podle práva a demokracie a ty gumové projektily tím nepřímo obhájil. Bohužel nikomu z nás nepřísluší kritizovat ministerského předsedu a tím méně pak krále – hlavu pomazanou, ale chtě nechtě musím říci, že oba šlápli vedle.

Proč to asi dělají? Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že jde o prachy, jako ostatně v podobných případech většinou. Katalánsko produkuje pětinu HDP celého Španělska (více než 5 biliónů Kč), což je víc než celé Řecko.

Ale vyplatí se takovéto kupecké počty když už promlouvají zbraně? Vždyť přece zbytek Španělska by zůstal v Evropské unii a nepochybuji o tom, že i Katalánsko by se stalo evropským státem, kde platí solidarita, podpora a vyrovnávání ekonomických rozdílů.

Tím spíše bych to doporučoval Skotům. Jistě je taky rádi do EU přijmeme. Možná se potom ještě přihlásí Baskové. Taky by to šlo. A snad bychom se dočkali i my, Moraváci. Snad bych se kvůli tomu nemusel stěhovat z Černošic do rodné Ostravy. Škoda jenom, že už do smrti nenašetřím na tu krásnou vilu po Krejčířovi. Tento zločinec na štěstí už není Moravák ani Čech, ale Jihoafričan.

Radim Uzel

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty