Radim Uzel: Mainstream

26.08.2017 17:28

Je velice obtížné definovat tento termín v oblasti médií. Podle wikipedie mainstreamová média mají ze svého titulu v zásadě oslovovat většinu populace jazykem jednoduchých sdělení, de facto nepolemizovat s jejich začleněním ve společnosti a tím udržovat mocenské status quo. Alternativní média naopak přinášejí marginalizované či marginální úhly pohledu, provokativní a alternativní pohled na aktuální dění a zasazování událostí do jiného kontextu, než jak to činí mainstream.

Radim Uzel: Mainstream
Foto: hns
Popisek: Radim Uzel v půlnočním rozhovoru

Už z této definice vyplývá velice obtížné zařazení třeba novinových titulů nebo televizních zpravodajství. Mainstream si totiž velice často nerozumí s takzvaným „většinovým názorem“ vyjadřovaným klasickými metodami výzkumem veřejného mínění. Dovoluji si konstatovat, že snahy o ovlivnění veřejného mínění mohou být často kontraproduktivní.

Naprosto klasickým příkladem může být neustále vzrůstající podpora politického hnutí ANO. Málokdo dnes už pochybuje o tom, že toto hnutí zaujme vedoucí pozici ve výsledcích blížících se parlamentních voleb. A pokud bych byl volebním sázkařem, rád bych vsadil poměrně slušnou sázku na Andreje Babiše jako na budoucího předsedu vlády. Prezident republiky totiž jednoznačně prohlásil, že do této funkce bude jmenovat vítěze voleb.

Není sporu o tom, že se mainstream snaží seč mu síly stačí tento výsledek zvrátit. Urputná snaha v „aféře“ korunových dluhopisů, jakýchsi nesmyslných odposlechů, a hlavně pak dotací na to legendární Čapí hnízdo se bohužel stále míjí svým účinkem. Ba nakonec se nezaujatému pozorovateli chtě nechtě zdá, že všechny ty do nebe nafukované události mají zřetelně kontraproduktivní účinek. Jak je to možné, že tady nefunguje tradiční česká závist? Vždyť přece je odedávna známo, že každý dříve milionář a nyní po inflaci miliardář je vlastně zloděj. Cožpak to na Andreje Babiše neplatí? Jak je vidět neplatí a skoro se zdá, že tento mazaný podnikatel si uveřejňování všech těchto afér platí a jejich neustálé omílání podporuje.

Korunu tomu nasadila žádost policie o umožnění trestního stíhání krátce před volbami. Jen idiot v tom nevidí politický záměr a snahu o ovlivnění voleb. Marně se nás snaží mainstreamová média ujistit o tom, že policie vlastně vůbec neví, že nějaké volby budou. A když se nad náhlou potřebou trestního stíhání několik let táhnoucího se problému pozastaví i ministr spravedlnosti, už se volá po jeho rezignaci. Zajímavé je, že trumf tomu nasadí prezident republiky, který na to vzápětí také upozorní. Věřím, že pokud ještě někdo váhal se svým hlasem pro Babiše, bude touto aférou motivován a hnutí Ano tak opět zaboduje.

Jako pamětník vzpomínám ještě na Únor 1948. Když tenkrát Gottwald mistrně převezl všechny demokratické ministry, radovali se komunisté a napsali v novinách, že „Kléma má pod čepicí“. Budiž laskavě zaznamenáno, že tentokrát má pod čepicí ten slovenský pekař Andrej.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …