Radim Uzel: Mužský hormon, násilí a dlouhověkost

29.11.2016 14:39

Novináři nedávno překvapili veřejnost nečekanou zprávou, že prý se každý muž po kastraci dožívá o deset let vyššího věku. Snad to nepovede k hromadnému úsilí našich mužů zbavit se svých škodlivých varlat a zbytek života prožít v blaženém stavu kastrátů. Marně jsem pátral v odborném tisku po nějaké solidní studii, která by uvedenou zprávu potvrzovala.

Radim Uzel: Mužský hormon, násilí a dlouhověkost
Foto: hns
Popisek: Radim Uzel v půlnočním rozhovoru

Upřímně řečeno se vlastně při vhodném výběru sledovaných osob dají dokázat nesmírně krkolomné a zdánlivě nesmyslné souvislosti. Tak třeba při sledování výskytu různých nemocí u příslušníků jednotlivých politických stran můžeme zjistit chronické záněty hrtanu u extrémní pravice a třeba onemocnění ledvin zase u příslušníků KDU ČSL. Ti pravicoví revolucionáři totiž častěji namáhají hlasivky křikem při demonstracích a lidovci zase častěji chodí do kostela, kde je chladno a nachladí si tam ledviny.

Je vůbec možno nalézt nějakou souvislost kastrace s dosaženým věkem? Kastrace se u nás provádí z léčebných důvodů při onemocnění rakovinou prostaty. Význam operace je jasný, Mužský pohlavní hormon testosteron průběh tohoto zhoubného onemocnění zhoršuje a když tedy odpadne jeho vliv, růst rakoviny prostaty to významně zpomalí. Tady je ten příznivý vliv na dožití vyššího věku prokazatelný.

Zcela ojediněle se u nás provádí kastrace na vlastní žádost u sexuálních násilníků. Účinek je také zřejmý. Odstraněním varlat se ze sexuálního zločince stává mírumilovný jedinec, stejně jako z trkavého berana vznikne kastrací hodný skopec a z divokého býka poslušný vůl. Že by se však kastrovaní násilníci dožívali vyššího věku, o tom statistiky mlčí. Ostatně se těchto výkonů provádí jenom pár do roka, takže by výzkum byl zatížen chybou malých čísel.

Vyholená lebka právem působí jako násilnický inzerát

Mužský pohlavní hormon testosteron je nepochybně hormonem způsobujícím násilí. Stačí jenom porovnat počty mužů a žen odsouzených pro násilný trestný čin. Muži vedou mnohonásobně. Představuji pohlaví agresivnější a více se v životě prosazují. Snad proto se jich také vyskytuje více v politickém životě. Rizikové situace a adrenalinové zážitky ostatně mohou také život zkracovat, takže ten delší život kastrátů je celkem vysvětlitelný.

Také na tělesné ochlupení má mužský testosteron nezanedbatelný vliv. Zatímco jeho účinkem vlasová kštice povážlivě řídne, ostatní tělesné ochlupení naopak houstne. O zvýšené sexuální apetenci chlupatých holohlavých mužů kolují legendy a nejsou zas tak úplně nesmyslné.

Proč myslíte, že se známí siláci a bodyguardi nechávají ostříhat dohola? Ta vyholená lebka právem působí jako násilnický inzerát. Jenom mi není jasné, proč vlastně nová móda mužům velí holit si celé tělo. U oholeného mužského přirození bych to ještě chápal: penis prý vypadá větší. Ale proč se zbavovat třeba ochlupení na prsou? Stejně jako holá hlava je přece neklamnou známkou dostatečného zásobení testosteronem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …