Radim Uzel: Politika a sexualita

10.01.2017 16:24

Vztah politiky a sexuality není žádným tajemstvím. Někdy to vede k nepochopitelným kotrmelcům. Na první pohled jednoduchý problém může být zpolitizován. Je to pár let, co jedna poslankyně náhle hlasovala proti registrovanému partnerství homosexuálů jen proto, že pro tento zákon hlasovala konkurenční politická strana.

Radim Uzel: Politika a sexualita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Uzel na autogramiádě Lubomíra Štrougala

Další poslankyně tento návrh odmítla údajně pro své židovské náboženství. Asi netušila, že největší propagátor odkriminalizování homosexuality, Magnus Hirschfeld, vyznával stejnou náboženskou víru. Právě proto byl jeho berlínský ústav posléze nacisty zcela zničen. K židovskému náboženství se celoživotně hlásil také průkopník sexuologických myšlenek a klasik psychoanalýzy Sigmund Freud.

Mnohé ty sexuální problémy mají jepičí život. Vzpomínáte jenom na vášnivé diskuse kolem registrovaného partnerství? Konzervativci vyhrožovali ohrožením rodiny? Dnes po tom problému neštěkne ani pes a žádnou rodinu samozřejmě neohrozil.

Na vztahy politiky a sexuality přišli jako první Američané. Od padesátých let minulého století v USA pravidelně zveřejňují celonárodní studie sexuálního chování, zvyků a preferencí. V posledních desetiletích se k tomu přidávají politické postoje.

Největší překvapení způsobil v roce 1993 bestseller manželů Janusových. Rozdělil americkou společnost podle politických názorů na ultraliberály, liberály, konzervativce, ultrakonzervativce a nezávislé. Nebylo žádným překvapením, že se tyto skupiny výrazně lišily v názorech na zobrazování sexuality v masmédiích, umělé přerušení těhotenství, sexuální výchovu ve škole a ve svých postojích k rodině.

Velikým překvapením je však relativně velice časné zahájení pohlavního života u příslušníků konzervativního křídla. Dále pak jejich poměrně shovívavý postoj k onanii a orálnímu sexu. Tak třeba sexuální styky ve věku do 14 let mělo 19% ultrakonzervativních, 12% nezávislých a 14% utraliberálních respondentů. Ještě více se můžeme podivovat nad tím, že antikoncepci užívalo 66% ultrakonzervativních, 65% nezávislých a 55% ultraliberálních dotazovaných.

Můžeme mít dojem, že politická orientace ovlivňuje i sexuální postoje. Ukazuje se, že to tak nemusí být. Trojúhelníkové boží oko dohlédne jen do veřejných míst. Ovlivní různá prohlášení a parlamentní hlasování. Do svrchovaného soukromí partnerské ložnice však už tolik nevidí. Tam mohou konzervativci, liberálové i nezávislí odložit s oděvem i své politické přesvědčení.

Jen málo amerických výzkumů se zabývá vztahem politiky k homosexualitě a k prostituci. Ve srovnání s ČR bychom se tam mohli dočkat mnohem většího odsouzení. Bylo by svrchovaně zajímavé sledovat, nakolik se skutečný život Američanů shoduje v této otázce s proklamovaným politickým názorem.

U nás i špičkoví političtí představitelé často bloudí zprava doleva nebo tápou mezi konzervatismem a liberalismem. Svědčí o tom občasné komické hlasování napříč politickým spektrem. Někteří nemají v sexuálních problémech jasno ještě těsně před hlasováním. Takoví by si měli opravdu začít pomalu hledat jiné zaměstnání.

Radim Uzel

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty