Radim Valenčík: Dotunelují KSČM jako ČSSD?

26.10.2018 7:33

Na motivy této zprávy: Komunisté za zavřenými dveřmi probírali volební výbuch a jen u nás se dozvíte, co se tam dělo: Odvolávat mě? Na to nemáte páky, soudruzi

Radim Valenčík: Dotunelují KSČM jako ČSSD?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Otázka opravdu zní takto: Dotunelují KSČM jako ČSSD?

ČSSD patrně už není pomoci – dotunelovává se už jen její pozice. Po její současné reprezentaci zůstane černá díra dluhu a ostuda za zničení toho, co tvořilo celou velkou historickou etapu boje ušlechtilých lidí proti bezpráví. (Člověk musí mít silný žaludek, nebo být nevnímavý tupec, aby s tím mohl žít.)

KSČM má stále ještě šanci, ne příliš velkou, že smutný osud ČSSD nebude následovat, že se na sebe pokusí převzít zodpovědnost za levici, která překoná stereotyp, který ji přivedl do bažin, že si uvědomí, že síla skutečné levice vždy vycházela ze schopnosti postavit proti síle moci pocházející z peněz sílu rozumu, sílu pravdivého poznání reality (a ne žití v iluzi stereotypu).

Ti, co v této kritické situaci říkají, že nejlepší změna je žádná změna, že diskusím je nutné zatnout tipec, protože doba je těžká, nahrávají vyžírkům, kteří chtějí stranu dotunelovat, jako je dotunelována ČSSD. (I pro ně platí, že na to člověk musí mít silný žaludek, nebo být nevnímavý tupec, aby s tím mohl žít.)

Odkaz KSČM, včetně hrdinského období jejího nečekaného politistovapového obrození, byl politikou pragmatismu tunelován opatrně a postupně. Už proto, že KSČM disponovala a stále ještě disponuje početnou a poměrně aktivní členskou základnou, která umí přemýšlet. Nyní však současnému vedení dávají podporu z větší části ti, kteří se na tunelování historického i novodobého polistopadového odkazu KSČM podílejí. Kritická situace. Nevyřeší se ihned. Likvidace těch, kteří volají po tom, aby se důsledně vydiskutovalo, jak dál, však může otevřít cestu úpadku, ze které již není návratu.

Proto na závěr ještě jednou: Zelená setrvačnému vývoji, zelená zablokování změn, zelená náhubkovému usnesení znamená konečnou pro KSČM. (Tedy, konečnou s malým "k", aby nedošlo k nedorozumění.)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…