Radim Valenčík: Kauza „Sirotci“

22.09.2018 7:33

V případě kauzy "Sirotci" jsem navrhl, aby se problém, pokud se jedná o tak důležitý problém, jak se hovoří, řešil adopcí dětí v rodinách.

Radim Valenčík: Kauza „Sirotci“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

A hned jsem byl obviněn na jedné straně těmi, kteří říkají, že již v dítěti je skrytý terorista, na druhé straně těmi, kteří říkají, že chci zamést pod koberec náš morální závazek přijímat i nelegální uprchlíky.

Tak to vezmu postupně:

1. Celá kauza na mě působí dojmem, že se zase někdo (a to i s využitím politiků určitého typu a mediálního mainstreamu) snaží najít něco, co by narušilo proces sjednocování národa proti cizí moci, který se u nás rozbíhá. A i tato záminka je mu dobrá. Možná se pletu, ale opravdu mám takový pocit a poctivě se s ním svěřuji.

2. Téma se bezprostředně týká toho, čím se náš tým zabývá. Jsme přesvědčení, že těžiště ekonomiky se přesunuje do oblasti produktivních služeb, tj. služeb spojených s nabýváním uchováním a uplatněním schopností člověka. Budoucnost patří těm zemím, které v procesu konstituování odvětví produktivních služeb jako dominantního ekonomického sektoru postoupí nejdále. Kromě vzdělání a péče o zdraví mezi takové služby patří i výchova v rodině či probační, mediační, resocializační služby. Jsem přesvědčen, že pokud se týká efektivní pomoci, tak v daném případě by adopce byla nejvhodnějším řešením, přičemž určitá specifika této adopce by mohl napomoci řešit stát formou některých mediačních, probačních a případně i dalších služeb.

3. Možná byla paní europoslankyně Šojdrová vedena ušlechtilými úmysly, ale její postup, kterým kauzu otevřela, byl nestandardní a její snaha medializovat tuto kauzu i způsob této medializace budí určité pochybnosti.

4. Individuální osvojení na základě dobrovolného rozhodnutí rodiny, které stát napomůže poskytnutím informací a při řešení některých administrativních otázek, je nejvhodnějším řešením i proto, že je zde záruka naplnění cíle – pomoci těm nejpotřebnějším (myslím, že pětiletý sirotek potřebuje pomoc více než mladík ve věku, ve kterém jsem již pracoval v brněnském Zetoru na lince výroby převodovek pro traktory). Pokud měla europoslankyně Šojdrová, případně další, upřímný zájem, měla se zabývat právě tímto.

5. Pokud jde o některé právní resp. mezinárodně právní problémy, pak jsem přesvědčen, že nejsou nepřekonatelné a že v případě, že naše pomoc je objektivně žádoucí z hlediska humanity, dokáže naše paní velvyslankyně Eva Filipi (kterou považuji za jednu nejskvělejších žen) účinně napomoci tam, kde je potřeba.

Na závěr (opět jen můj dojem)

V dané kauze nešlo o to pomoci, ale rozehrát určitou hru umožňující vyvolat averze mezi lidmi, a to dokonce s určitými cílenými difamacemi motivovanými i předvolební situací. Ale mohu se mýlit. Vždy je nutné zvažovat různé alternativy. Pokud se bude hledat efektivní a sociálně citlivé i účinné řešení, ukáže se, komu o co šlo. Pokud se problém přejde a rychle na něj zapomene, pak v případě, že nešlo o poctivou hru, budou vítězi ti, kteří tuto falešnou hru rozehráli. Proto mě velmi zajímá, jak bude paní europoslankyně Šojdrová ve své iniciativě pokračovat. A také to, zda si někteří nebudou na této kauze přihřívat svoji polívčičku, aby profitovali z protiimigračních nálad.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…