Radim Valenčík: Klaus for president? Proč ne? A kdo jiný?

18.07.2018 7:36

Ve stínu bouřlivého schvalování vlády a mistrovství světa ve fotbale trochu zanikl první pokusný balónek, který vyslal Václav Klaus starší. Pro něj netradičně žertovnou formou připustil v závěru rozhovoru pro Deník.cz, že by mohl kandidovat v příštích prezidentských volbách:

Radim Valenčík: Klaus for president? Proč ne? A kdo jiný?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Deník.cz: Přímá prezidentská volba v roce 2023 asi udělá tečku za velkými jmény prvních 30 let existence České republiky. Tedy pokud mi teď neřeknete, že se do ní přihlásíte...

Václav Klaus: Loni při volbách jsem dostal nový občanský průkaz, který má platnost do roku 2052. Prohlédl jsem si ho a poznamenal, že to je 35 let čili můžu ještě sedmkrát kandidovat na prezidenta, tak se všichni bojte. (ZDE)

Proč ne. Václav Klaus se narodil 19. června 1941. V roce 2023 mu bude teprve 82. Při jeho životosprávě a permanentním samostudiu, které vitalitu posiluje, bude s velkou pravděpodobností v kondici pro obě funkční období.

Za připomenutí stojí to, co prorocky řekl Václav Klaus téměř rok před minulými prezidentskými volbami: "Podle mého názoru prezident Zeman bude kandidovat ve druhém volebním období a zdůrazňuji, že to nemám z jeho osobního výroku, který by mi sdělil, aby nebyla mýlka. Ale z jeho chování tak dedukuji. A proto se mi zdá naprosto bezpředmětné, aby se někdo jiný pokoušel o prezidentskou volbu." (ZDE)

Dovolím si Václava Klause parafrázovat: Zdá se mi naprosto bezpředmětné, aby se v případě, že bude Václav Klaus kandidovat na prezidenta, pokoušel někdo jiný o prezidentskou volbu.

Rychlokvašky podle mého názoru většinová společnost nechce. A ví, proč je nechce. Veřejně profilující se politici na rozdíl od Václava Klause z politiky spíše zhloupli. Jedním z důvodů je i to, že na sobě nepracují, nestudují a nepromýšlejí podstatu současného dění. A bez toho nelze přijatelnou politiku dělat. Politické kšeftaření, které předvádějí, je cestou do intelektuálního marasmu. Možná, že to není tak vidět, ale Václav Klaus působení v politice vždy plně využíval k tomu, aby se s využitím pravidelného studia teoretické literatury po lepším pochopení toho, o co jde. To je vlastnost, kterou jiní bohužel nemají. Politika je kazí a deformuje místo toho, aby prostřednictvím ní nabývali rozhled.

A je ještě jedna věc, která z Václava Klause dělá favorita. Totiž formální i neformální tým, který kolem sebe dokázal vytvořit. Jiří Weigl, Ladislav Jakl, Petr Hájek a další a další.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …