Radim Valenčík: Pozoruhodný a zásadní článek Romana Jocha

22.05.2018 15:16

Roman Joch napsal 21. května pro Českou pozici článek, který lze bez nadsázky označit za pozoruhodný a zásadní. A to z několika důvodů.

Radim Valenčík: Pozoruhodný a zásadní článek Romana Jocha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

  • Předně proto, že jej napsal Roman Joch, a to v žánru "kritického proamerikanismu". Jakkoli s ním mnohdy nesouhlasím, tento článek považuji za velmi pozitivní počin.
  • Dále proto, že v něm korektně otevírá jeden z nejvýznamnějších, nejvyhrocenějších, nejpalčivějších problémů současnosti.
  • V neposlední řadě pak i proto, že si dal práci a poctivě z hlediska jím zvažovaného a prezentovaného problému připomíná dějiny USA s důrazem na ta období, které se daného problému bezprostředně dotýkají.

Suma sumárum: Vřele doporučuji přečíst a promyslet. Celý článek (podstatně delší, než mnou vybrané pasáže) je ZDE. Vybírám z něho nejdůležitější pasáže (odlišuji fialovou barvou) a to vůbec nejdůležitější zvýrazňuji tučně.

R. Joch uvádí problematiku takto:

Americký antikomunistický republikánský senátor Joseph McCarthy ve svém nechvalně proslulém projevu v roce 1951 prohlásil: "Velká konspirace, konspirace svým rozsahem tak nesmírná, že zastiňuje jakoukoli jinou v dějinách lidstva. Konspirace svou hanebnosti tak černá, že když bude nakonec odhalena, její aktéři si navždy zaslouží prokletí všech čestných lidí." - McCarthy v tomto projevu do konspirace proti USA spolu s tehdejším generálním tajemníkem Komunistické strany Sovětského svazu Josifem Vissarionovičem Stalinem a jeho šéfem tajné policie Levrentijem Berijou zahrnul i tehdejšího amerického ministra zahraničí Deana Achesona, a generála George Marshalla , v té době amerického ministra obrany, předtím ministra zahraničí a náčelníka generálního štábu.

Pak R. Joch připomíná:

Šlo o jeden z nejostudnějších momentů tohoto lovce rudých. McCarthy měl většinou pravdu, jak se ukázalo po studené válce a otevření archivů, a komunistickou infiltraci americké státní správy spíše podcenil, než přecenil, ale v tomto případě značně "přestřelil".

Následně R. Joch dělá paralelu se současností:

Ale co samotná myšlenka, že v nejvyšších patrech americké politiky a státní správy, na vrcholných postech ministerstev a bezpečnostních služeb, s podporou velké části mediálního establishmentu, jsou bezohlední zlí lidé, kteří konspirují proti USA, vlastní zemi, a jejímu prezidentovi, přičemž tvrdí, že konspirací proti prezidentovi jsou loajální ke své zemi, a zachraňují ji před ním? - Současný americký prezident Donald Trump a někteří jeho stoupenci tvrdí, že právě to se v USA už rok a půl děje – existuje takzvaný deep state ("hluboký stát") státních představitelů, kteří se nesmířili s výsledkem prezidentských voleb, považují Trumpa za nelegitimního, a proto připravují jeho pád. Jde prý o pokus o státní převrat. To přináší několik otázek: Existuje něco jako "hluboký stát"? Existuje v USA? Pokouší se o převrat? A především, může se to stát? Ano, může. A už se stalo.

Svůj článek pak R. Joch uzavírá takto:

Tento kontraestablishment se totiž v otázce Trump rozštěpil. Jedna část ho hájí coby menší zlo a vývoj jim dává za pravdu (z konzervativního hlediska je Trumpova politika v podstatě výborná), druhá založila hnutí NeverTrump (Trump nikdy), neboť je přesvědčena, že z dlouhodobého hlediska tento vulgární primitiv konzervatismus poškodí. - Odhadovat, jak skončí souboj americký establishment versus Trump, je zatím brzy, ale ať už skončí jakkoli, nelze vyloučit, že na zemi zůstane ležet i mrtvola konzervativního kontraestablishmentu rozseknutá ve dví.

U nás militantní mccarthismus (za plné podpory současné vlády, konkrétně pak prostřednictvím ministerstva vnitra) provádí Jakub Janda se svými "Evropskými hodnotami". Hybridní občanská válka v USA spojená s hybridním pokusem o zpravodajsko-politický převrat se přenáší do celého světa. Poměrně dobře lze v přímém přenosu sledovat, jak tento dramatický zápas probíhá, pokud se vyzbrojíme čtecím prizmatem, které jsem se pokusil před časem co nejsrozumitelněji a nejpopulárněji vyjádřit ZDE.

Vím, že se opakuji v odvolání na tento text, ale i pro ty, co už ho četli, platí doporučení – projít znovu a konfrontovat popis toho, jak to funguje, s realitou uplynulého roku i děním uplynulých dní.

A ještě v kontextu kauzy "novičok" a kauzy "Dúma - použití chemických zbraní v Sýrii" připomenu, jak jsem jádro současné globální moci, tedy ten "deep state"popsal již dříve:

To už není jen překrývání lumpáren ještě většími lumpárnami, tj. vyvoláváním stále větších a nebezpečnějších konfliktů bez ohledu na oběti. Obávám se, že to je poslední tažení těch, co se v závěrečné části svého života dostali k centru moci, cítí blízkost smrti a chtějí do pekel vzít celé lidstvo v šílené naději, že i tam budou moci pokračovat v demonstrování své moci nad námi. Vypadá to jako šílenství, ale je to jen stařecké selhání racionality a morality utvrzované skupinovou stupiditou, která se nachází své slouhy a poskoky, kteří kvůli své kariéře obětovali svůj rozum i morální zábrany.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …