Radim Valenčík: Případ Pelikán? To mně hlava nebere

23.08.2017 20:08

"Policie nemohla mít žádný rozumný důvod pro to, aby v tuto chvíli žádala Sněmovnu o zbavení imunity. Já nepotřebuju žádná další fakta kromě toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami"...

Radim Valenčík: Případ Pelikán? To mně hlava nebere
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

Tak toto je výrok ministra spravedlnosti Pelikána, kvůli kterému se sejde ústavně první výbor Poslanecké sněmovny PČR. Ovšem ne kvůli tomu, aby rozhodl o tom, jak si ověřit, zda je pravda tvrzení "policie nemohla mít žádný rozumný důvod pro to, aby v tuto chvíli žádala Sněmovnu o zbavení imunity", ale o tom, jak se dostat na kobylku Pelikánovi. A to mně prostě hlava nebere, přinejmenším z následujících důvodů:

1. Člověk by chtěl slyšet, proč právě krátce před volbami policie žádá Sněmovnu o zbavení poslanců Babiše a Faltýnka imunity, když případ začala vyšetřovat více než před rokem a půl. Podrobně vše, co se odehrálo v Lidovkách (ZDE)

2. Jak může politický orgán hlasováním rozhodovat o tom, zda policie v daném případě selhala či nikoli? Nezávislost Policie ČR na politických a jiných tlacích je několikanásobně ošetřena zákony a s nimi spjatými procedurami, a přesto k jejímu selhání došlo (viz např. tzv. "Kubiceho zpráva" načasovaná ve volbách proti Paroubkovi, volby kdy k něčemu podobnému nedojde, jsou u nás od určité doby spíše výjimkou). Nezávislost rozhodování poslanců je zaručena jen jejich slibem: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." – A to je, přiznejme si, hodně málo. Když selže to, co je ošetřeno mnohem lépe, podřídit rozhodování o tom, zda k selhání došlo či nedošlo, orgánu, který je ze své podstaty závislý na prosazování politiky, je v podstatě čirý nesmysl.

3. Ostatně, zde máme příklady "nezávislého" uvažování "v zájmu všeho lidu a podle nejlepšího vědomí a svědomí":

Jan Farský (STAN): "Výroky pana ministra jsou podle mého názoru na odstoupení, nebo odvolání... Překročil všechny možné meze, které si nikdo nedovolil překročit ani v roce 2013 kolem kauzy Nagyové... Pokud pan ministr říká, že spravedlnost neexistuje a je zneužívá v předvolebním boji, pak lidé musí absolutně ztratit důvěru v to, že stát funguje... Pokud by se nezachoval chlapsky, není vyloučené, že požádáme premiéra o jeho odvolání”.

Martin Plíšek (TOP 09): "Úplně jsem se vyděsil při jeho odpovědi, že po volbách bude vyšetřování policie zbytečnou prací. To říká ministr, který musí dbát na nestranný výkon dozoru státního zastupitelství a který má údajně ambici stát se po volbách ministrem vnitra..."Jak mohou orgány činné v trestním řízení vykonávat svou práci, když jsou pod takovým tlakem".

Miroslav Kalousek (TOP): "Pokud se politik s touto odpovědností dopustí podobných výroků, měl by se veřejně omluvit, nebo okamžitě odstoupit... Ministr spravedlnosti nese ústavní odpovědnost za nestranný výkon funkce státního zastupitelství, které je v procesu trestního řízení policii nadřazeno, kontroluje jeho činnost a zadává úkoly".

4. Pokud by dosud v ČR nikdo nedošlo k "válce policajtů" či dalších osob činných v trestním řízení motivované vazbami na politiku, mohlo by se uvažovat o "neposkvrněnosti" příslušných institucí politickými tlaky. Z hlediska toho, co se v dané oblasti již odehrálo, lze těm, co se tváří, že o nezávislosti Policie ČR nepochybují, říci: "Kde žiješ, člověče?"

Možná, že výrok Pelikána byl unáhlený. Lidem přece nelze říkat vše a to, co se děje, je jim nutno trochu zamlžovat, případně dávat jen po malých dávkách. Ale výroky Kalouska, Farského a Plíška předjímají realitu mnohem méně zodpovědně, než výrok Pelikána. Předjímají to, že by mohlo dojít k selhání institucí, a to přesto, že k němu dříve již vícekrát doložitelně došlo. Rozhodně svědčí spíše o tom, že parlamentní výbor bude rozhodovat politicky a ne nezaujatě.

Uvidíme, jak bude probíhat jednání ústavně právního výboru. Doufám, že jeho průběh bude celý k dispozici veřejnosti, aby ta si na věc udělala svůj názor. Bude to totiž veřejnost, která nakonec rozhodne. Jednu z příležitostí k tomu bude mít už brzy.

Z mého hlediska vše, co se v dané oblasti odehrává, ilustruje to, že institucionální systém naší společnosti je proniknut strukturami založenými na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad, tj. strukturami, jejichž aktéři se vzájemně vydírají, kryjí a protěžují, a to jak v oblasti zákonodárné moci, výkonné moci i moci soudní. Bohužel. A ministr Pelikán se provinil jen tím, že ve válce indiskrecemi, která je jedním z typických projevů toho, že k výše popsané degeneraci institucionálního systému došlo, trochu "vybočil z řady" a válku indiskrecemi ještě více vyostřil. Ale to je pro to, aby lidem co nejrychleji došlo, o co jde, jen a jen dobře.

Ostatně starší, ale slavný americký film "Případ Pelikán" právě o selhání institucionální systému je (ZDE).

Pro nepamětníky připomenu jeho obsah:
"Nejvyšší soudci jsou ve Spojených státech jmenování do svých funkcí na doživotí. Má se tak předejít korupci a ovlivňování. Pro bohatou firmu však není nic snazšího, než najmout atentátníka a nechat několik neúplatných soudců zavraždit. Darby studuje práva a chodí se svým učitelem. Mladá dívka během několika dnů sepíše odvážnou teorii o atentátu na dva soudce a jeho původcích. Jak se zdá, do případu jsou zapletena nejvyšší politická místa. Krátce poté, co se Darbiina verze spiknutí dostane do rukou FBI, zahyne její milenec a ona sama několikrát vyvázne ze smrtelného nebezpečí jen díky šťastné náhodě. Zoufalá dívka se spojí s vynikajícím novinářem Grayem Granthanem, pracujícím pro přední americký list. Společně se pak pouštějí do smrtelně nebezpečného pátrání."

Doufám, že u nás bude probíhat vše mnohem klidněji, ne jako v akčním filmu, "po česku" a hlavně v duchu nikoli kamuflování, ale odhalování pravdy. Kritéria, podle kterých bude možné sledovat jednání ústavně právního výboru, jsou mj.:

  • Respektování poučení ze stávajících doložených pokusů ovlivnit volby z pozice policejních vyšetřovacích orgánů těsně před konáním voleb (co bylo uděláno, aby se to již neopakovalo, a čím se liší od dřívějších případů tento případ).
  • Dodržování principu měření stejným metrem v posuzování všech případů, které nasvědčují tomu, že byly porušeny zákony týkající se nakládání s veřejnými prostředky. (Zdroj ZDE)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…