Radim Valenčík: Srpen '68 - Zeman a Kiska. Pozdní statečnost?

19.08.2018 20:37

Zeman se dopustil strašného hříchu – odmítá se vyjádřit ke smutnému výročí 21. srpna 1968. Měl by být ztrestán červenými trenýrkami, které vyvěsí všichni uvědomělí a stateční v tento den, v České televizi by jej měl nahradit Kiska.

Radim Valenčík: Srpen '68 - Zeman a Kiska. Pozdní statečnost?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Každého, kdo chce vyvěsit trenýrky, se ptám: Pamatujete si ještě na Zemanův článek v Technickém magazínu ze srpna 1989, tj. z doby "předrevoluční"? - Že jste jej ani nečetli, nebo dokonce nevíte, že takový článek existuje?! No to snad ne! Tak si ho ryche přečtětě. Plné znění najdete třeba zde. Doporučuji si vyhledat i dobové reakce na něj (ZDE).

Kdo si ten článek přečte, pochopí, že jen blbec (opravdu jen blbec, ignorant, zapouzdřenec či jak to nazvat) se může pohoršovat nad tím, že Zeman k 50. výročí tragického 21. srpna 1968 nevystoupí.

Před listopadem se ve zméněném článku k tomuto výročí vyjádřil jasně: V důsledku sovětské okupace a následného normalizačního režimu došlo ke všetrannému úpadku společnosti a byl nejvyšší čas zahájit nápravu stavu. K pokusu o nápravu a částečné nápravě pak krátce na to i za jeho účasti došlo.

K čemu by se měl vyjádřit nyní? Měl by vyjádřit spokojenost nad současným stavem?

A když už jsme u té historie. Poprvé se Zeman k okupaci vyjádřil tím, že na Dubčekovu vývzu vstoupil do KSČ. To tehdy bylo velmi statečné, což ovšem ignorant nedokáže pochopit. Po druhé se k okupaci vyjádřil, když Dubček zradil očekávání (což je ovšem jen část jeho mnohem komplikovanějšího politického odkazu, který nyní nehodnotím). Zeman tehdy demonstrativně z KSČ vystoupil. To bylo ještě statečnější a Zeman za to zaplatil tím, že intelektuálně přežíval ve Sportpropagu, zatímco jiní "snaživci" řádové nižších intelektuáních rozměrů byli na výsluní.

Tak vyvěste červené trenýrky. Pro mě to může udělat jen ten, kdo je omezený svou intelektuální pohodlnosti a manifestuje tím to, jak snadno se nechá manipulovat. A ti, co ho k tomu vyzývají? Tvrdím, že u 99 % z nich je to projev buď kariérismu, nebo projevem toho, co nazývám "pozdní statečností" (snahou dohonit to, na co kdysi neměli dost odvahy). Vlastně u velké většiny z těch 99 % to bude kombinace obojího – kariérismu (podlézání současné globální moci) a mindráku projevujícího se v "pozdní statečnosti".

A Kiskův projev? Pokud v České televizi bude, moc se na něj těším. Doufám, že se od Kisky dozvím, jak byl statečný on, jak se prezentoval za minulého režimu při výročích 21. srpna 1968. Myslím, že to zajímá všechny. Nerad bych i jeho podezíral z "pozdní statečnosti".

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…