Radim Zika: Já jsem z Hospodářek, kdo je víc

14.03.2012 13:27

Zdá se, že kdyby nebyl Pozemkový fond ČR, neměly by Hospodářské noviny o čem psát.

Radim Zika: Já jsem z Hospodářek, kdo je víc
Foto: pfcr.cz
Popisek: Ředitel Pozemkového fondu ČR Radim Zika

Nic proti jejich zájmu, pokud by se v textech nejprve jednoho a v současnosti už několika redaktorů tohoto listu neobjevovaly stále dokola stejné lži a faktické chyby. Žádost o opravu? Naprosto zbytečné, šéfredaktor veškeré námitky, faktické důkazy proti zveřejněným textům a dokonce opakované porušení vlastního etického kodexu vydavatelství Economia prostě smete ze stolu jako nedůvodné. 

Pan Honzejk napsal, jak je důležité si umět přihrát. A to redaktoři HN umí dokonale. Jeden napíše lež a všichni ostatní už ji bez ostychu, bez ověření a bez jakékoli snahy o hledání pravdy přebírají. Trochu jako slavní bitkaři v NHL – nevím, proč se peru, hlavně že protihráče zmlátím.

Nic proti kolegialitě, ale parta v Hospodářských novinách roztočila takový kolotoč, že by se nemuseli stydět ani slavní rváči z Broad Street v 70. letech (přezdívka Philadelphia Flyers). Redaktoři HN se, aspoň pokud je nám známo, neperou, ale jejich způsob komunikace je skoro stejně zákeřný, jako tehdejší filadelfská taktika zastrašování. Otázky se zásadně zasílají těsně před uzávěrkou, pokud není ředitel PF ČR přítomen, napíše se, že nechtěl odpovědět. Pokud redakce dostane stránkovou odpověď, vyzobe si z ní jednu větu a ještě ji zkreslí. Neustále se píše, že PF ČR a jeho ředitel nekomunikuje, ale pak za HN na tiskovou konferenci dorazí jen fotograf. Z fakt, která byla na tiskové konferenci médiím předložena a která do písmene vyvracela nesmysly ohledně údajně „restituční kauzy“, se v Hospodářských novinách samozřejmě neobjevilo ani slovo.

Pan Honzejk také napsal: „Máme tady co do činění s lidmi, kteří jsou zvyklí, že mohou všechno a nikdo se jim do toho neodváží plést.“ Ano, to je pravda. Stejně jako lékaři, i novináři drží cosi jako profesní loajalitu a tak nikdo nenapíše, že redaktoři HN lžou o údajné kauze Bedřichov, o údajně neodůvodněných stamilionech ve staré restituční kauze, lžou i o údajných „investicích“, které údajně zarazilo až ministerstvo zemědělství, i o údajných statisících vyplacených Jiřímu Kittnerovi.

Je pravdou, že média mají být hlídacím psem demokracie. Ale co když takový pes zvlčí? Má kdokoli, koho se novinář rozhodl zlikvidovat, vůbec nějakou šanci se bránit? Dříve to byl problém celebrit a bulváru, dnes už je to problém tzv. seriózních novin. Lze v této zemi ještě nějak přesvědčit média, aby psala pravdu a ne to, co se jim hodí? Otázkou zůstává, proč se Hospodářské noviny takto chovají a jaký k tomu mají důvod.

Mgr. Radim Zika
ředitel Pozemkového fondu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…