Radka Kučírková: Ministerské řešení nevede ke sjednocení rozštěpeného sportu tělesně postižených, naopak posiluje rozdělení

17.09.2014 17:48

Státní dotace dle podmínek MŠMT - otevřený dopis ministrovi školství

Radka Kučírková: Ministerské řešení nevede ke sjednocení rozštěpeného sportu tělesně postižených, naopak posiluje rozdělení
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Vážený pane ministře,

reaguji na dopis JUDr. J. Dobeše, legislativně právní záležitosti v oblasti sportu ze dne 11. 8. 2014, který poslal z Vašeho pověření jako reakci na otevřený dopis Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) ze dne 20. 6. 2014 a zároveň na dopis JUDr. PhDr. Petra Mlsny, náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy zaslaný právní zástupkyni ČSTPS dne 14. 7. 2014 v obdobném znění.

Odpovědi JUDr. Dobeše nesdělují nic jiného, než že MŠMT je rozhodnuto i nadále protěžovat v rozporu se stanovami Českého paralympijského výboru (ČPV) přijatou Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) a porušováním a ohýbáním metodických pokynů vydaných samotným MŠMT odvést finance od jediného oprávněného příjemce dotace, a to od ČSTPS.

V dopise JUDr. Dobeš tvrdí, že není pravdou jedinečná mezinárodní autorita ČSTPS. Za jedinou mezinárodní autoritu považuje JUDr. Dobeš ČPV a členství ČPV v Mezinárodním paralympijském výboru (IPC). Kromě toho, že se jedná o naprosté popření existence světové federace tělesně postižených IWAS (International Wheelchair and  Amputee Sports Federation) a výlučného členství ČSTPS v této zakládající organizaci IPC, tak analogicky dle tvrzení JUDr. Dobeše, nemá jedinečnou mezinárodní autoritu ani např. Fotbalová asociace ČR a Český svaz ledního hokeje ani jakýkoliv další ze svazů s mezinárodní federací, mezinárodní autoritu má dle JUDr. Dobeše analogicky pouze Český olympijský výbor (ČOV) svým členstvím v Mezinárodním olympijském výboru (MOV).

Z dopisu JUDr. Dobeše vyplývá, že MŠMT též schvaluje založení třetí organizace tělesně postižených sportovců, jako umělé střechy, ačkoliv je zjevné, že toto řešení nevede ke sjednocení rozštěpeného sportu tělesně postižených, naopak posiluje rozdělení.

V obou dopisech se představitelé MŠMT též ohánějí tělesně postiženými sportovci a jejich zájmy. Tato vyjádření lze považovat za zcela účelové proklamace v kontextu s tím, že MŠMT zcela nepokrytě ohýbá vlastní dotační pravidla ve prospěch organizace nesplňující dotační podmínky stanovené samotným MŠMT a především v kontextu s tím, že se MŠMT významně podílelo a podílí na dlouholeté diskriminaci ČSTPS (2005 – 2011) nefinancováním tohoto svazu a směrováním financí do organizace bez legitimity k jejich čerpání.

Dále JUDr. Dobeš uvádí, že by bylo nutné žádosti ČSTPS a ČATHS vyřadit. MŠMT mělo vyřadit žádost ČATHS, protože ČATHS nesplňuje podmínky pro podání žádosti o dotaci. Proč tak úředníci MŠMT neučinili? Můžeme o tom spekulovat, ale z pohledu ČSTPS tím dochází k prolongaci nulového nebo minimalistického financování, což ČSTPS vede dlouhé roky na hranu samotné existence.

Dodržování legislativního a právního rámce a především obecných standardů a dobrých mravů je elementární podmínku toho, aby všichni občané ČR včetně tělesně postižených sportovců mohli využívat svoje práva a skutečně se svobodně sdružovat bez finančních a mocenských tlaků.

Obsahem dopisu je i sdělení o účelovém členění dotace. Zde je jasně patrné, jaký díl financí hodlá MŠMT poslat do organizace, která pro jejich přijetí nesplňuje podmínky. Ve věci dotačního řízení pro tělesně postižené na rok 2014 již bylo podáno naším právním zástupcem trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu dotačního podvodu.

Buďte ujištěni, že nehodláme jakkoliv znehodnocovat či rozvracet dobré úmysly a nadále Vás smířlivě žádáme o skutečné a úplné vyřešení již deset let se vlekoucí záležitosti poškozující celý paralympijský sport a ve svém důsledku možná i státní instituce ČR.

S pozdravem

Mgr. Radka Kučírková
předsedkyně ČSTPS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…