Radomil Bábek: EET je třeba zrušit

12.12.2017 14:53

Projev Radomíra Bábka v Senátu na téma EET.

Radomil Bábek: EET je třeba zrušit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za svobodu podnikání, proti EET a proti budování socialismu

Dáma a pánové, senátorky a senátoři,

už téměř tři roky slýcháme, jak bude či je EET báječná, jak ji potřebuje. Už tři roky nám státní úředníci a někteří politici slibují, jakým bude přínosem, co vše napraví a kolik peněz přinese do státního rozpočtu. Tady je výčet skutečných výsledků EET za rok její existence:

3000 zavřených hospod, zavírání venkovských krámků, zmarnění plodného života starých podnikatelů na venkově, ohrožení lékařské péče na venkově, 75 000 kontrol, pokuty za 35,6 milionu korun.

Překrucování, mlžení a lži politiků a státních úředníků ve prospěch prosazení EET, manipulace veřejností, propaganda a reklama ve prospěch zákona, který je právním paskvilem, zavedení udavačského webu a udavačská loterie, a to vše placeno z daní občanů, které jistě nejsou určeny k úhradě politické propagandy.

V neposlední řadě došlo k zatížení drobných podnikatelů povinnostmi a investicemi bez efektu pro jejich podnikatelskou činnost a bylo protiprávně zavedeno povinné používání internetu jako podmínka podnikání.

Pro podnikatele a živnostníky zjevně EET nepřinesla nic pozitivního. Ani nepodnikající veřejnost nezískala nic než sliby. Jak vypadají příjmy podpořené fungováním EET dokladují výsledky, které jsme získali od Generálního finančního ředitelství. Údaje z přiznání k DPH od roku 2016 rozklíčované dle oborů činností (CZ NACE) dokládají, že výběr DPH u oborů s EET ve vztahu k celku klesá! Výsledkem je, že nárůst výběru DPH u oborů bez EET je trojnásobný oproti oborům s povinností používat EET.

Dovolte mi, abych nyní shrnul důvody, pro které jsem přesvědčen, že musí být EET zrušena:

EET je neoprávněná, protože stát má všechny prostředky pro efektivní výběr daní.

EET nenarovná, ale naopak křiví podnikatelské prostředí ve prospěch korporací.

EET je mrhání veřejnými prostředky.

EET nepřinesla zvýšení výběru daní.

EET zlikvidovala tisíce živností.

EET odsává finance podnikatelů, aniž by to pro jejich podnikání mělo jakýkoli přínos. 

EET zvyšuje moc státu nad podnikáním, které má být na státu nezávislé.

EET ničí venkov.

EET je nástrojem, podporujícím třídní nenávist, podporuje udávání, závist a zášť.

EET nenápadně a neoprávněně zavedla novou podmínku pro podnikání – internet.

EET je typickou plošnou restrikcí. To porušuje principy subsidiarity a proporcionality. Laicky řečeno, stát má stíhat nepoctivé, aniž by tím obtěžoval poctivé a stát má vždy přijmout nejmírnější nástroje restrikce z těch, které jsou k dispozici. Oba tyto principy by byly zavedením EET zjevně porušeny.

Zavedením EET vláda ukázala, jak chce vládnout: Přikázat, zkontrolovat pokutovat. Zrušením EET dokážeme, že se zemi nemusí vládnout, ale lze ji spravovat. Namísto příkazů, zákazů, hrozeb a sankcí má vláda vysvětlovat, přesvědčovat a motivovat.

EET je třeba zrušit. Zákon sám je špatný a zavedení EET bylo bezohledné vůči velké, a to nejslabší části podnikatelské veřejnosti, vůči malým podnikatelům a živnostníkům, a to především na vesnicích a malých městech.

EET je třeba zrušit, protože nic nepřinesla, jen rozvrátila společnost a vzala malým podnikatelům a živnostníkům chuť do podnikání.

Mnozí argumentují, že když už byla EET zavedena, tak ji nerušme, ale vylepšujme. To je stejně absurdní a demagogické, jako bychom neprávem odsouzeného člověka nechali ve vězení, protože je to jednodušší, než jej propustit a odškodnit.

EET je třeba zrušit už proto, aby moc státu dále nebujela.

 

Radomil Bábek

předseda Asociace podnikatelů a manažerů, z.s.

předseda výboru Podnikatelských odborů – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty