Radomil Bábek: Poslanci schválili další zbytečné povinnosti pro zaměstnavatele

19.02.2021 12:52

Stanovisko Podnikatelských odborů k legislativní fintě ministryně Maláčové: Nová povinnost oznamovat do 8 dnů od nástupu a ukončení zaměstnání, realizovaného na základě DPP

Radomil Bábek: Poslanci schválili další zbytečné povinnosti pro zaměstnavatele
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Bábek: Poslanci schválili další zbytečné povinnosti pro zaměstnavatele. Nemají toho podnikatelé a živnostníci v koronakrizi už dost i bez dalších podmínek, které povedou jen k zvýšeným kontrolám a vybírání pokut? Nebo právě to je „socialistickým“ cílem?

„Líbivá zpráva o zvýšení příspěvku o 370 korun, který dostanou zaměstnanci v karanténě (ti s platem 29000Kč, ti s nízkým platem jen asi 200Kč/den!), má jednu zcela zásadní vadu. Díky sociálnímu inženýrství k němu přilepili poslanci další administrativní zátěž pro živnostníky a podnikatele, která je úplně zbytečná. A aby toho nebylo málo, pokud tuto novou a nesmyslnou povinnost nesplní, hrozí jim až milionová pokuta,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Podle něho je tragické, že se navíc vše projednávalo zrychleně, ve stavu legislativní nouze a bez předchozího standardního připomínkového řízení.

Podnikatelské odbory upozorňují na pozměňovací návrhy, které nově zavádí povinnost oznamovat do 8 dnů od nástup a ukončení zaměstnání realizovaného na základě DPP (dohoda o provedení práce). Z logiky věci nebylo dosud nutné hlásit zaměstnance s DPP, protože jejich příjem do 10000Kč/měsíc je osvobozen od odvodů z mezd. Teprve pokud tuto částku zaměstnanec překročí, je zaměstnavatel povinen jej na ČSSZ nahlásit a zároveň nastává povinnost odvádět zákonná pojištění ze mzdy.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Protože nahlašování všech zaměstnanců s DPP postrádá jakoukoli logiku a věcný důvod, jedná se zcela zjevně jen o samoúčelné navyšování moci státní správy nad podnikáním. Úředníci chtějí „vědět“, aniž by to potřebovali, a podnikatelé musí „hlásit“, aniž by to k něčemu bylo. Vláda zatěžuje podnikatele další povinnosti a hrozbou pokut. Zcela absurdní je pak až milionová sankce, která živnostníkům a podnikatelům hrozí, když nesmyslnou podmínku nesplní.

Je třeba připomenout, že DPP využívají především občané, kteří si chtějí tzv. přivydělat. Tato povinnost zaměstnavatelům tedy komplikuje krátkodobé zaměstnávání studentů, penzistů a například i žen na mateřské dovolené. Dá se předpokládat, že mnoho zaměstnavatelů raději nebude riskovat, že nestihne nebo zapomene zaměstnance „nahlásit“ a raději nebudou tento nástroj využívat. Možná to je cílem socialistů ve vládě?

Podnikatelské odbory považují za důležité upozornit nejen na věcnou stránku nové nesmyslné podmínky, ale i na proces, jakým přišla na svět. Do projednávaného zákona o nemocenské za dobu karantény byla přilepena na poslední chvíli a především, vůbec s ní nesouvisí! Je to takový oblíbený trik – když je změna zákona kontroverzní a mohla by vyvolat odpor, přilepí se tam, kde ji nikdo nečeká a protlačí se skrytě. Takové netransparentní a pokoutní jednání vládních poslanců považujeme za podraz na občanech.

„Sociální inženýrství a zejména skryté pasti v zákonech nepotřebujeme. Stát vydá nesmyslné nařízení a najme na jeho kontrolu další zbytečné úředníky. Ti budou nesmyslnou podmínku zcela nesmyslně kontrolovat, a jejich hlavním úkolem je vybrat, co nejvíce na pokutách. To je dokonalý příklad šikany všech živnostníků a podnikatelů, kteří svým podnikáním dávají lidem práci a příležitost přivydělat si,“ uzavírá Bábek.

Podnikatelské odbory se obrátily na všechny senátory, protože legislativní paskvil teď míří do Senátu, s žádostí, aby byly tyto nesmyslné přílepky z návrhu zákona vypuštěny. Pokud se tak stane, budou pak Podnikatelské odbory žádat poslance, aby tyto podmínky ze zákona nadobro odstranili.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s., mají více než 14 000 členů a jsou už druhým největším zástupcem podnikatelů v ČR. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.