Radomil Bábek: Propouštění – nechtěný, ale nezbytný krok k záchraně mnoha firem

19.04.2020 13:21

Ekonomická konjuktura skončila ze dne na den, v noci z 13. na 14. března. Statisíce firem a živnostníků zůstaly bez příjmů. Už to trvá více než měsíc a mnozí budou bez příjmů nejméně tři měsíce, až do začátku června.

Radomil Bábek: Propouštění – nechtěný, ale nezbytný krok k záchraně mnoha firem
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Ani potom, kdy už budou moci podnikatelé a živnostníci otevřít své hospody, krámky, kadeřnictví, kosmetiky a další služby, nebudou mít na růžích ustláno. Nikdo nevíme, jak dlouho, a které opatření vláda nechá v platnosti, jak dlouho bude omezen pohyb lidí a jejich shromažďování. Vláda je bezradná a my jsme tedy nejistí.

Jak tu vypnutou ekonomiku malé firmy a živnosti přežijí? Těžko. Vláda je zachránit nechce a žádné „antiviry, covidy a liberační balíčky“ jim samozřejmě k přežití nepomůžou. To je jen takový politický marketing ministrů Havlíčka, Schillerové a Maláčové, které před sebe vystrčil Andrej Babiš, aby za něj udělali špinavou práci.

Co tedy mohou ti nejohroženější podnikatelé dělat? Je to jednoduché – aby přežili, musí razantně snížit náklady a pokusit se vše přečkat. Největšími náklady všech malých podniků a živností jsou většinou mzdové náklady. Ty jsou zcela zásadní, mají vliv na finanční zdraví firmy a zatěžují firmu, pokud nemá dostatečné výkony. Jedinou cestou, jak je snížit, je propouštění.

Nikdo nechce propouštět. Většina zaměstnavatelů si svých zaměstnanců cení. Jistě, mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem probíhá permanentní spor o to, jestli jsou mzdy příliš nízké (pohled zaměstnance) nebo příliš vysoké (pohled zaměstnavatele). To je věčné pnutí, které je přirozené a nikdy tomu nebylo a nikdy nebude jinak. Přesto se obě strany potřebují a, světe div se!, vždy se nakonec dohodnou.

Vláda teď dostala desetitisíce malých firem a živnostníků do situace, kdy jim nezbyde nic jiného než své zaměstnance propustit. Někdo tím firmu zachrání, jiné firmy zkrachují a lidé stejně o místa přijdou. Vláda se tím nezabývá. Dělá, jako by to vyřešila tím, že ustavila „kurzarbeit“, tedy program Antivirus. Z něj přece zaměstnancům plynou peníze, tak proč by je měli podnikatelé propouštět?!

K pochopení stačí kupecké počty. Pokud by malá firma dostala podporu v programu Antivirus (a 90 % malých firem nic nedostane!), pak musí asi polovinu každé mzdy, včetně odvodů státu, doplatit ze svého. Z čeho, když už měsíc je bez příjmů a další dva ještě bude? To je taková pokrytecká finta vlády. Jako byste řekli chudému člověku: Kup si ten dům, ať máš kde bydlet, a já ti polovinu ceny půjčím. Ta polovina, kterou by měl dát ze svého, je pro chudého člověka stejně nedosažitelná, jako cena celá. A přesně to dělá vláda malým firmám. Nabízí, že jim dá na polovinu mezd jejich zaměstnanců, aby je nemuseli propouštět, ale jen když druhou polovinu doplatí firma sama. Z čeho, proboha?!

Musíme však zmínit ještě jeden fenomén, který brání záchraně firem v této krizi. Tím je přehnaně silná ochrana zaměstnanců. Mnohé firmy by nemusely zkrachovat, kdyby mohly na vzniklou krizi pružně reagovat. Teď propustit část lidí a za pár měsíců jim práci znovu nabídnout. To ovšem nejde. Propuštěnému zaměstnanci musí zaměstnavatel vyplatit 3 až 5 měsíčních platů odstupného. Vnímáte tu absurditu toho opatření? Firma je, a ne vlastní vinou, v existenčních potížích, nemá na platy lidí, ale nemůže snížit stavy, protože nemá na obrovské odstupné! To je tak, když je zaměstnavatel nevolníkem státu a zaměstnanců. A tak místo, aby se firma zachránila menší, zkrachuje celá.

Podnikatelské odbory (ZDE) jsou přesvědčeny, že vláda nemá zájem na záchraně pracovních míst a už vůbec ji nezajímají malé firmy, které zkrachují. To není vláda, to je vládavirus! Naše společnost je tou vládou nemocná, a pokud se jí nezbavíme, zahubí nás.

Radomil Bábek
předseda výboru Podnikatelských odborů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…