Radomil Bábek: Zákon o EET – zákon veskrze špatný. Co na to poslanci vládní koalice?

19.06.2015 12:01

Komentář předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka k zákonu o zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET).

Radomil Bábek: Zákon o EET – zákon veskrze špatný. Co na to poslanci vládní koalice?
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

EET podporují různí lidé, někteří nezištně, jiní z důvodů zištných. Do hlav nikomu nevidíme, proto to nelze s jistotou rozlišit, jen můžeme odhadovat motivaci podporovatelů podle jejich možného prospěchu z EET.

Všichni však mají jedno společné. Hovoří o EET, jako by bez ní stát nemohl být, jako by byla jediným řešením schodku státního rozpočtu, jako by EET měla napravit podle nich tragický stav podnikatelského prostředí. Nic z toho není pravdou, ale důležité je, že stále podporovatelé a autoři EET svádí diskuzi k detailům, k technickým otázkám apod. Tomu je třeba se bránit, to je třeba ukončit.

Je nutné nenechat rozmělnit debatu o EET, je nutné vrátit vše k základním otázkám a argumentům. Uveďme jen tři důvody, proč nemá, či dokonce nesmí být EET zavedena.

1. EET je nepotřebná, protože stát má všechny prostředky a informace potřebné k tomu, aby efektivně vybíral daně.

Přijetím zákona o EET poruší poslanci princip proporcionality, a dokonce poruší i konkrétní zákony. To si nesmí zákonodárci v liberálně demokratickém státě dovolit.

2. Zákon o EET diskriminuje jednu skupinu obyvatel, jinou skupinu obyvatel naopak zvýhodňuje.

Budou existovat ti, kdo budou povinni používat EET, a ti, kteří ji používat nebudou. Budou existovat ti, kteří ji budou muset používat bez výjimek (malí obchodníci a restauratéři), a ti, kteří budou mít značné výhody (obchodní a hotelové řetězce).

Taková diskriminace je v liberálně demokratickém státě nepřípustná.

3 Zákon o EET je připraven nedbale a jeho důsledky jsou navrhovatelem jen odhadovány. Navíc, a to je zcela nepřijatelné, navrhovatelé uvádí na podporu přijetí zákona nepravdivé informace. Tím uvádí veřejnost i zákonodárce v omyl. Jeden příklad za všechny: Náměstkyně Hornochová (MFČR) opakovaně veřejně tvrdí, že doba odezvy bude do dvou sekund, a pokud tyto uplynou marně, bude účtenka vytištěna v offline režimu (záznam z konference o EET, 16. 6. 2015). V návrhu zákona o EET však stojí, že „mezní dobu odezvy nastaví poplatník pro pokladní zařízení delší než 2 sekundy…“ (§21 odst. 2 vládní návrh Zákona o evidenci tržeb).

Je zřejmé, že takový zákon nemůže být v svobodném, demokratickém státě přijat. Poslanci koaličních stran se budou rozhodovat mezi svou stranickou kázní a vlastním svědomím. Jejich argumenty jsou nejčastěji „máme to v koaliční smlouvě“ a „chci podpořit boj proti šedé ekonomice“.

To první mi připomíná Rudé právo, kdy vše se dělo „rozhodnutím strany a vlády“.

To druhé je výmluva, protože EET zcela jistě není namířena proti šedé ekonomice. Šedá ekonomika se totiž z 93% tvoří jinde, než u malých podnikatelů a živnostníků, kteří inkasují platby v hotovosti.

Tak jak se rozhodnou poslanci ČSSD, KDU-ČSL a ANO?

Radomil Bábek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…