Radomír Jáč: Pozornost si zaslouží také vývoj výrobních cen v zemědělství

16.03.2017 13:03

Komentář k dnes zveřejněným údajům o vývoji cen výrobců (cenové indexy PPI) v ČR za měsíc únor:

Radomír Jáč: Pozornost si zaslouží také vývoj výrobních cen v zemědělství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ceny průmyslových výrobců v únoru zrychlily svůj meziroční růst: ten je na úrovni 3,1 % nejvyšší za uplynulých 5 let, tedy od února 2012.

Tahounem růstu cen průmyslových výrobců jsou především ceny komodit (ropa, kovy), růst cen zrychluje ale i u sofistikovanější výroby, jako jsou stroje a zařízení, elektrická zařízení, optika a počítače.
Právě růst výrobních cen u sofistikovanější produkce naznačuje, že se do cenového růstu začíná promítat i rostoucí využití kapacit v české ekonomice včetně pracovní síly a souvisejícího tlaku směrem k výraznějšímu růstu mezd.
 
Pozornost si zaslouží také vývoj výrobních cen v zemědělství, jež v únoru již téměř zastavily svůj meziroční pokles (meziroční pokles -0,8 % ).

Tento vývoj je v souladu s tlaky směrem k růstu cen potravin, jež momentálně pozorujeme i v rámci statistiky vývoje inflace, tj. v rámci vývoje spotřebitelských cen.

Oživení inflačních tlaků na straně výrobců je jedním z faktorů, s nímž počítá ČNB ve své prognóze. V případě cen průmyslových výrobců je momentální růst dokonce silnější, než s čím ČNB počítala ve svých odhadech pro letošní první čtvrtletí.
 
Vývoj cen výrobců a s ním spojené implikace pro vývoj celkové inflace, tedy spotřebitelských cen v české ekonomice, náleží na seznam argumentů pro ukončení kurzového závazku ČNB. Centrální banka zatím stále indikuje, že intervenční režim bude ukončen zhruba v polovině letošního roku, nicméně v souvislosti s vývojem inflace se coby pravděpodobná varianta načasování konce kurzového závazku začíná jevit již počátek letošního druhého čtvrtletí, tedy měsíc duben.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…