Radovan Hrádek: U nás si islám urážet nedáme

22.02.2017 17:48

Radovan Hrádek přináší právní pohled na případ Slovenky, které hrozí šest roků za mřížemi za její veřejně projevený politický postoj k muslimským imigrantům

Radovan Hrádek: U nás si islám urážet nedáme
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pálení Koránu v pražské Stromovce.

Sociální sítě i v České republice v současné době žijí případem Slovenky, která „zhanobila“ Korán a video dokumentující tento akt umístila na internet. Slovenské orgány nelenily a při první příležitosti ji zatkly – a co víc, rovnou ji v okovech umístily do vazby.

Na případu je pro naši dnešní realitu podřízenou zničující doktríně politické korektnosti příznačných hned několik křiklavých věcí. Zaprvé je to agilnost slovenských orgánů, věnujících se tomuto případu (z právního hlediska sporně, jak vysvětluje následující text). Zadruhé je to uplatnění dvojího metru: Bible, základ naší křesťanské civilizace, je ve školách vyřazována z doporučené četby, v některých knihovnách dokonce tabuizována či přímo zakazována, jinde beztrestně hanobena v rámci takzvaných uměleckých performancí.

Především se však vlastně nejedná o hanobení posvátné knihy, neboť jen jediná verze Koránu je považovaná muslimy za posvátnou – ta arabská. U všech ostatních (jako například anglická v tomto případě) jde o „nepravé“ opisy. To dokládá i čin libyjského velvyslanectví, které nechalo celý balík českých překladů svého času spálit, neboť rovněž šlo právě o nepravé přepisy.

Rozbor a komentář celé kauzy v kontextu pokřiveného právního prostředí přináší pravidelný slovenský přispěvatel Protiproudu Radovan Hrádek:

Akt v lese

Média přinesla zprávu, že mladá Slovenka Sheila Szmereková alias Adriana Meleková vytrhala listy z Koránu, vytřela si jimi pozadí, následně se na ně vymočila a pak je spálila. Na videu, které koluje po sociálních sítích, stojí Sheila zda Adriana uprostřed zasněženého lesa a za zády má slovenskou vlajku. V rukou drží knihu s nápisem The Quran a opakovaně tvrdí, že předmětná kniha je skutečně Korán.

Generální prokurátor Slovenské republiky Jaromír Čižnár spolu se speciálním prokurátorem Dušanem Kováčikem po vyhodnocení informací zajistili v součinnosti s Policií Slovenské republiky zadržení Sheily/Adriany - a ta je dnes je stíhána pro zločin „výroby extrémistických materiálů“.

Horší než svrab

Sheila na videu (ZDE a ZDE) mimo jiné říká:

"V žádném případě mě nikdo nezastaví, abych nechala svého vysílání videí, fotografií nebo písemných názorů, co se týká islámu. Prostě si za tím stojím. Jsou to pro mě paraziti, kteří jsou horší než svrab - a když se neumí přizpůsobit oni nám, tak zde nemají co hledat... Týká se to jen islámu a muslimů. Všechny si vás postupně budu lovit - a každý, kdo se mi postaví do cesty a bude mě chtít zastavit, tak dopadne velmi tvrdě na hubu ... "

Mluvčí slovenské prokuratury Andrea Predajňová na adresu zadržené prohlásila: "Obviněná Sheila Sz. byla dnes zadržena, neboť existují důvody obav z útěku a z pokračování v trestné činnosti. O zadržené osobě rozhodne prokurátor Úřadu speciální prokuratury."

Tak se nejprve podívejme na to, oč tu vlastně běží. Mladá žena zvolila nešťastný způsob, jak protestovat proti nepřizpůsobivým migrantům. Svůj postoj mohla dát najevo i jinak, trochu důstojnějším způsobem. To je však hodnocení pouze v rovině morální a lidské. Z hlediska trestně-právního je třeba si uvědomit, co a kde se vlastně stalo.

V první řadě, podle informací publikovaných v médiích, svůj skutek provedla ve Finsku. To znamená, že podle místní a věcné příslušnosti, jsou za případné stíhání odpovědné místní a věcně příslušné úřady činné v trestním řízení Finska, nikoli Slovenské republiky. Pokud se takové jednání příčí trestnímu řádu a trestnímu zákonu ve Finsku, stíhat by ji měli tam, ne na Slovensku. Už samotná skutečnost, že byla zadržena slovenskými orgány činnými v trestním řízení, je velmi podivná.

Vazební stíhání mladé ženy vyvolalo diskusi i v České republice. Známá česká exmuslimka Marta Albahri podpořila Sheilu tím, že sama v lese spálila část Koránu a natočila se při tom na video. Jelikož je Marta občankou České republiky a učinila tak v České republice, nemusí mít strach z trestního stíhání. Před nedávnem totiž v Čechách spálil Korán i známý občanský aktivista Martin Konvička. Sluníčkáři na něj podali trestní oznámení, ale česká policie vyhodnotila událost tak, že pálením Koránu nedošlo k trestnému činu.

Nové zákony v praxi

V této souvislosti je jistě zajímavé, proč byla mladá žena na Slovensku rovnou zadržena policií, proč se v tom Slovensko až tak liší od sousední České republiky. Mluvčí prezídia Policie SR Denisa Baloghová uvedla: "Vyšetřovatel Národní kriminální agentury obvinil 24-letou ženu ze zločinu výroby extrémistických materiálů v souběhu s přečinem násilí proti skupině obyvatel, hanobení národa, rasy a přesvědčení a podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti."

V současnosti platný slovenský trestní zákon v § 422a - výroba extremistických materiálů stanoví:

(1) Kdo vyrábí extrémistické materiály nebo se podílí na takové výrobě, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až šest let.

Nejhorší na celém skutku je fakt - a to obviněné zřejmě definitivně přitíží - že na svém videu vybízí k nenávisti vůči etnické skupině. To, že provedla malou potřebu na dopisy z Koránu, vytřela si jimi pozadí a pak je spálila, nemůže být v žádném případě trestné ani u nás. Nicméně to, že nabádala k nenávisti, je dost závažný skutek ve světle kontroverzního protiteroristického zákona slovenské ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské, jehož ústavnost je ostatně předmětem zkoumání Ústavního soudu SR.

Jak to dopadne?

Když se pozorně podíváte video, kde Sheila provedla to, co provedla, neubráníte se pocitu, že se jedná o osobu, která je – lidově řečeno - poněkud mimo. Zda ji k tomu někdo navedl, nebo to udělala z vlastních pohnutek, zůstává předmětem vyšetřování. To by měly orgány činné v trestním řízení řádně vyšetřit, protože pokud ji k takovému činu někdo navedl, tak to mění situaci v její prospěch.

Podstatná je otázka, zda tyto materiály vyrobila, nebo se podílela na jejich výrobě. Pokud se jí prokáže podílení se na výrobě inkriminovaných materiálů, bude to dost těžké obhájit, takže advokát, který ji bude zastupovat, bude mít těžký úkol. Objektivně řečeno, její jednání bylo skutečně na hraně platného zákona. Důležité však bude, jak se k celému skutku postaví prokurátor speciální prokuratury.

Avšak je tu i jiná hrozba, před níž nelze zavírat oči. Pokud se Sheiliným jednáním budou zabývat "obohacovači" naší kultury, tak případný trest, kterého se jí dostane na Slovensku, bude slabý odvar proti tomu, co udělají oni. Neboť pohanila jejich posvátnou knihu. O tom by měl prokurátor speciální prokuratury velmi důkladně přemýšlet - a zajistit také současně bezpečnost této mladé ženy.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…