Renáta Burianová: Naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá

24.10.2016 19:00

Vyjádření předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáty Burianové k dnešním tvrzením SOCR ČR a Hospodářské komory na tiskové konferenci

Renáta Burianová: Naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá
Foto: Zlaté jablko
Popisek: Vánoční výzdoba ve Zlatém jablku.

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě stanoví pouhých 7 dní v roce (1. ledna, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince), kdy mají zaměstnanci obchodních řetězců jistotu, že mohou oslavit svátky s rodinou nebo nejbližšími lidmi, což je běžné u velké většiny ostatních profesí, a to i nesrovnatelně lépe placených a méně náročných.

Naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá. Jednoznačně to vyjádřili v letošní kampani „Chceme volné svátky“. O žádné peníze nepřijdou, neboť ve sváteční den nebudou mít jednoduše naplánovanou směnu. Navíc za práci ve svátek náleží zaměstnancům podle zákona náhradní volno, teprve pak přichází na řadu možné příplatky.

Podle průzkumů z posledních let nemá s uzavřením velkých obchodů 7 dní v roce žádný problém přibližně 80 procent spotřebitelů, kteří prostě vyrazí na nákupy v jiný den, stejně jako například v sousedním Rakousku, kde mají zaměstnanci řetězců volno 13 svátečních dní v roce a obchody jsou zavřené každou neděli.

Otázka výše nájmu v obchodních centrech je umělá. Nájem je měsíční bez rozdílu, jestli měsíc má 30 nebo 31 dnů. Stejně tak nikdo nerozlišuje, jestli je rok přestupný nebo ne – únorový nájem je stejný, přestože má únor většinou o tři dny méně. Důležité je, jestli nájemce (supermarket nebo hypermarket) bude mít stejné nebo nižší měsíční tržby, ze kterých bude moci zaplatit nájem. Dosavadní praxe nám dává za pravdu, že plošné zavření obchodů jeden den (například právě 28. října), nemá vliv na celkovou měsíční výši tržeb.

K případnému podání ústavní stížnosti na zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě plánované SOCR ČR a HK ČR se nebudu podrobně vyjadřovat, je to jejich právo. Nicméně osobně považuji ústavní stížnost za irelevantní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…