Renáta Burianová: Od svých požadavků neustoupíme

12.10.2016 19:00

Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) zahájil kolektivní vyjednávání.

Renáta Burianová: Od svých požadavků neustoupíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) zahájil v minulých dnech kolektivní vyjednávání o kolektivní smlouvě vyššího stupně (KSVS), která se týká odvětví obchodu, a kolektivní vyjednávání se společností Ahold, která vlastní řetězec supermarketů a hypermarketů Albert.

V blízké době začne kolektivní vyjednávání o výši mezd od 1. ledna 2017 i v řetězci Billa.

Pokud jde o vyjednávání nové KSVS, Odborový svaz pracovníků obchodu a jeho sociální partner, jímž je Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), zatím zaujímají rozdílný postoj. OSPO trvá na svém požadavku dosažení nejméně 1,5násobku nejnižší zaručené mzdy (stanovené nařízením vlády) pro zaměstnance v obchodě. Cílem odborového svazu je, aby například pokladní pobíraly od nového roku nejméně 18 150 korun (oproti dnešním zaručeným 12 100 Kč), skladníci nejméně 16 350 korun (oproti dnešním zaručeným 10 900 Kč).

„Vzhledem k vysokému zisku obchodních řetězců a obecně oživující ekonomice v České republice prostor pro zvýšení mezd jednoznačně vidíme a od svých požadavků neustoupíme,“ uvedla předsedkyně OSPO Renáta Burianová.

Jednání o dodatku ke stávající kolektivní smlouvě týkající se plošného navýšení mezd ve společnosti Ahold ještě před letošními Vánocemi zatím nepřineslo výsledky, kterých chce OSPO svým návrhem dosáhnout.

„Situace zaměstnanců v řetězci Albert je velmi složitá, neboť za svou poctivou práci zdaleka nedostávají adekvátní odměnu. To chceme změnit,“ vysvětlila předsedkyně OSPO Renáta Burianová.

O tom, že požadavky odborového svazu jsou plně oprávněné, svědčí mimo jiné hospodářské výsledky, jichž v České republice společnost Ahold letos dosáhla. V prvním čtvrtletí ztrojnásobila meziročně zisk, a to na 6 milionů eur (více než 162 milionů korun) z loňských 2 milionů eur. Její tržby se v letošním prvním čtvrtletí vyšplhaly na 14,3 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…