Režisérka Maren Ade: Jsem ráda, že můžu být Němka a zároveň součástí něčeho většího

30.11.2016 15:48

Film Toni Erdmann od Maren Ade byl oceněn parlamentní cenou LUX.

Režisérka Maren Ade: Jsem ráda, že můžu být Němka a zároveň součástí něčeho většího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Režisérka Maren Ade si 23. listopadu z pléna europarlamentu odnesla trofej filmové ceny LUX za snímek Toni Erdmann, který je originální kombinací komedie a dramatu. Vypráví příběh otce snažícího se navázat blízký vztah se svojí dcerou a zároveň ukazuje neúprosné a odlidštěné prostředí velkých korporací. „Filmy jako Toni Erdmann se mohou točit jenom díky národním a evropským dotacím, protože ty nám dávají určitou svobodu,“ okomentovala režisérka význam podpory evropské kinematografii.

„Nevím, jestli existuje něco jako evropská kinematografie, ale jsem ráda, že jsem evropská režisérka, protože můžu být Němka a zároveň součástí něčeho většího,“ řekla Maren Ade po slavnostním oznámení vítěze dnes krátce po poledni na plénu.

Toni Erdmann

Je to komedie a zároveň drama, protože, jak vysvětlila sama režisérka: „ten táta se snaží být legrační a dělat vtípky, ale je to vlastně ze zoufalosti.“ Otec se chce přiblížit své dceři, která jako Němka pracuje pro nadnárodní firmu v Bukurešti, přičemž úplně rozvrátí zajeté koleje jejího tamního života. Jeho šprýmy také nastavují zrcadlo hodnotám dnešního vysoce výkonného a na efektivnost zaměřeného světa byznysu.

Maren Ade v našem rozhovoru nicméně vysvětlila, že jejím prvotním cílem nebylo vyslat nějaké politické poselství o současném globalizovaném světě: „Myslím, že je někdy lepší věci nesoudit, nedávat hned ve filmu odpověď. Proto jsem se soustředila na osobní příběh těch dvou hlavních hrdinů.“

Režisérka Maren Ade a producent Jonas Dornbach při převzetí ceny LUX.

V záři reflektorů na plénu

Filmovou cenu LUX předával ve středu 23. listopadu předseda Parlamentu Martin Schulz: „Tři filmy, které se letos dostaly do finálního výběru, nám připomínají, že to, co nás Evropany spojuje, je mnohem silnější než to, co nás rozděluje.“

10let podpory evropské kinematografii

Za posledních deset let, co je cena LUX udělována, tak Parlament pomohl distribuci už stovky evropských filmů. Je to díky tomu, že platí náklady na otitulkování tří finalistů do všech oficiálních jazyků EU. Vítěz je navíc adaptován pro nevidomé a neslyšící a dostane podporu pro svou mezinárodní propagaci.

„Být jedním z finalistů bylo už oceněním samo pro sebe, protože film je otitulkován a dostane se do všech osmadvaceti zemí EU a to je pro jeho autory ta největší radost,“ zhodnotila Maren Ade.

Váš vítěz ceny LUX

Ačkoliv o oficiálním vítězi už rozhodli poslanci, příběh má ještě pokračování: Toni Erdmann a dva další filmy z finálního výběru - Když otevřu oči od Leyly Bouzid a Můj život Cukety od Clauda Barrase - se promítají po celé Evropě krom jiného v rámci Filmových dní LUX. V České republice to bude ještě v prosinci v Brně. Po zhlédnutí můžete dát hlas svému favoritu. Tím získáváte šanci jet na příští mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a osobně tam vyhlásit cenu publika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…