Richard Seemann: Bavorsko zahájilo odsun Afghánců do Kábulu

17.08.2018 21:17

Těsně před půlnocí na středu z mnichovského letiště odstartovala skupina odmítnutých azylantů do Kábulu, když předtím se tomu snažilo zabránit několik stovek demonstrantů, protestujících proti této akci.

Richard Seemann: Bavorsko zahájilo odsun Afghánců do Kábulu
Foto: tan
Popisek: Ilustrační fotografie

Bavorská utečenecká rada to označila za „vypovídací hysterii“, když na palubě letadla se ocitlo mnoho postižených, kteří v této spolkové zemi po léta žili, zde se vyučili, a tak se úspěšně integrovali do společnosti. Šéfka zemské poslanecké frakce Zelených označila tuto akci bavorské státní vlády za nelidskou a typickou pro vládnoucí křesťansko sociální stranu CSU, která „dobře integrované uprchlíky vyhnala z postelí“. Proti tomuto postupu protestovaly i podnikatelské svazy, protože odsunutí Afghánci pracovali v podnicích, které mají potíže obsadit potřebná volná místa.

Většina německých spolkových zemí, třináct ze šestnácti, poté co v létě Angela Merkelová dala volnou ruku pro odsun afghánských imigrantů, se zatím drží dosavadní praxe. Odsunuty jsou přednostně osoby, které porušily zákon anebo se vzepřely identifikaci, aby byla možnost zjistit jejich minulost. Dvě spolkové země Sasko a Meklenbursko-Přední Pomořansko odsunují muže, zatímco ženy a děti jsou v současnosti zatím vyjmuty. Postiženy jsou především osoby, které se vyhýbají zaškolení a nenastoupily žádnou práci. Ostatní země, jako Bádensko-Württenbersko, Hamburk, Sasko-Anthalsko a Šlesvicko-Holštýnsko, kde ve vládách se podílejí Zelení, udělují pro odsun výjimky. V současné době je sice přehodnocují, ale konečné řešení je závislé na situaci v Afghánistánu.

Odvolávají se na třicetistránkovou zprávu nevládních organizací, opozičních sil a obhájců odsunutých imigrantů. Z ni vyplývá, že mimo města Kábul a Mazáre i Šarif je bezpečnostní situace mimořádně obtížná. Nelze proto žádným způsobem zajistit odsunutým z Německa bezpečnost v zemi, která prochází těžkou fází přebudování tamní společnosti. Navíc jsou zde silné regionální zvláštnosti, kde tamní úřady a soudy nemají situaci pod řádnou kontrolou. Vzhledem k tomu, že o odsunu rozhodují jednotlivé spolkové země, podařilo se současnému spolkovému ministru vnitra Horstu Seehoferovi prosadit nekompromisní přístup k odsunu imigrantů zatím pouze v Bavorsku, kde je šéfem tamní vládnoucí CSU. Snaží se tak zde získat pro svou stranu voliče před nastávajícími říjnovými zemskými volbami.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …