Richard Seemann: Berlín rozhodně odmítl Trumpovy sankce

24.12.2019 7:33

Klidná předvánoční politická pohoda v Berlíně byla silně narušena rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa uvalit sankce proti dostavbě plynovodu „Nord Stream 2“, přímou cestou z Ruska do Německa.

Richard Seemann: Berlín rozhodně odmítl Trumpovy sankce
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Cílem je zastavit výstavbu těsně před jejím ukončením opatřeními proti firmám, které se podílejí na její výstavbě. Obdobné opatření vyhlásil vůči plynovodu „Turk Stream“, který vede přímo z Ruska do Turecka přes Černé moře.

Trump toto opatření oznámil dramatickým způsobem na ceremonii na letecké základně Andrews u Washingtonu, kde současně podepsal největší vojenský rozpočet v dějinách USA. Německá spolková vláda ústy své mluvčí oznámila, že bere s politováním americké sankce na vědomí a odmítá je jako vměšování do svých vnitřních záležitostí. Vicekancléř Olaf Scholz přímo prohlásil, že jde o těžký zásah do suverenity nejen Německa, ale Evropy a rozhodně je odmítá. Severoamerický velvyslanec Richard Grenell tuto kritiku odmítl tvrzením, že sankce byly vyhlášeny v proevropském zájmu, údajně za ně poděkovala blíže nejmenovaná řada diplomatů. Jak je všeobecně známo, proti plynovodu se vyslovují baltské země a Polsko a vidí v nich nebezpečí pro svou bezpečnost. Ukrajina pak že by přišla o miliardové zisky za transportování ruského plynu přes své území, ale v předvečer vyhlášení sankcí podepsala pětiletou dohodu s Ruskem o jejím dalším prodloužení.

Naopak německé hospodářské kruhy to považují za ekonomicky výhodný projekt a obavy, že Evropa bude tak závislá na ruských dodávkách plynu za mýtus. Šéfem projekční společnosti patřící ruskému Gazpromu je přitom bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Je spolufinancován velkými německými, britskými, holandskými, francouzskými a rakouskými společnostmi a do dokončení 1200 kilometrové trasy chybí pouhá čtvrtina. Komise Evropské unie reagovala na krok Spojených států rezervovaně s tím, že ze zásady odmítá sankce namířené proti jednotlivým firmám. Podle švýcarské veřejnoprávní SRF sankce mají ekonomické pozadí, protože Spojené státy chtějí vyvážet stlačený plyn do Evropy, kterého mají nadbytek a tak se zbavit ruské konkurence a současně Rusko poškodit.

Sociálně demokratický ekonomický expert Bernd Westphal americké sankce považuje přímo za zátěž pro severoatlantické společenství, protože jde o vnitřní záležitost Evropanů. To v době, kdy na konci roku čelí Spojené státy historické krizi, kdy kultura nepoctivosti zavedená americkým prezidentem je hrozbou pro demokracii, zdůraznil známý severoamerický dopisovatel německých veřejnoprávních stanic Thilo Kößler.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…