Richard Seemann: Koaliční jednání ve Vídni jsou ve finále

11.12.2017 20:40

Koaliční jednání mezi Lidovou stranou ÖVP a Svobodnými FPÖ se dostávají do finále a v pondělí pokračují ve Vídni. Jejich cílem je dosáhnout jmenování nové spolkové vlády 18. prosince. Nyní podle sdělovacích prostředků bylo dosaženo dohody o rozdělení jednotlivých ministerstev.

Richard Seemann: Koaliční jednání ve Vídni jsou ve finále
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

FPÖ podle těchto informací získá až šest rezortů, mezi nimi vnitra, zahraničí, obrany, infrastruktury a dopravy. Pro jejího šéfa Heinz-Christiana Stracheho má být vytvořen zvláštní bezpečnostní rezort. Kandidát Svobodných na úřad spolkového prezidenta Norbert Hofer, který zatím zaujímá funkci třetího prezidenta Národní rady, by se měl stát ministrem pro infrastrukturu. Na spolkového ministra zahraničí v jehož čele stál Sebastian Kurz, Svobodní navrhují 52letou Karin Kneisslovou. Jde o nestranickou političkou, arabistkou, která studovala na Hebrejské univerzitě v Jerusalemě a v jordánském Ammánu a pracovala na ministerstvu zahraničí. V této souvislosti je zajímavý postoj Stracheho k rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa přemístit velvyslanectví z Tel Avivu do Jerusaléma. Sice vyslovil s tímto rozhodnutím souhlas, ale Rakousko jako neutrální země by měla v této otázce postupovat opatrně a po dohodě s Evropskou unií.

Jednání mezi oběma stranami má intenzivně pokračovat a mají se vyřešit otázky týkající se přímé demokracie, zákazu kouření v oblasti gastronomie, sjednocování zdravotních pojišťoven a reforem oborových komor, kde se má vyjasnit povinné členství. Kurz přitom s uspokojením zaznamenal ovzduší na ministerské radě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě OBSE, která zasedala ve Vídni vůči koaličním jednáním lidovců se Svobodnými. Při bilaterálních jednáních s jejími delegáty nezaznamenal žádná negativní stanoviska, že jeho strana chce spoluvládnout s pravicově populistickou stranou. Kurz se nebude muset zřejmě obávat situace svého lidoveckého předchůdce Wolfganga Schüssela, který v letech 2000 až 2007 vládl v koalici se Svobodnými a byl za to bojkotován Evropskou unii. Předpokladem k tomu však budou i osobnosti v koaliční vládě, které bude ochoten jmenovat spolkový prezident Alexander Van der Bellen. Ten upozornil, že by nebyl ochoten přistoupit na takové kandidát na ministerská křesla, kteří by politicky nebyli přijatelní v rakouském i evropském měřítku.

Šéf liberální strany NEOS Matthias Strolz vyslovil obavy, aby nový spolkový kancléř Sebastian Kurz nenastoupil rozporuplnou cestu maďarského premiéra Viktora Orbana se snahou prosazovat své politické síle silou a nikoliv myšlenkami. Z počátku sice vypadal jako nadějný apoštol liberální evropské demokracie, ale za dvě desítky let se stal vůdcem antiliberální demokracie v Maďarsku. Mathias Strolz konstatoval, že to samé hrozí i Kurzovi. Nakonec může skončit u autoritativního prosazování svých politických cílů. Pokud jde o Svobodné měli by opustit pravicovou frakci ENF v Evropském parlamentu. Mám obavy o osud naší republiky, prohlásil šéf rakouských liberálů NEOS.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…