Richard Seemann: Kurz rozhodně odmítá rezignovat

15.05.2021 9:09 | Komentář

Rakouský spolkový kancléř Sebastian Kurz je konfrontován dvěma soudními rozhodnutími v souvislosti s vyšetřovacím parlamentním výborem politického skandálu „Ibiza“ před dvěma léty, který vedl k pádu jeho první vlády. Nyní byl obviněn Úřadem pro hospodářskou a korupční prokuraturu (WKStA) kvůli falešnému svědectví a Ústavní soud (VfGH) navíc rozhodl, že kancléř musí výboru doručit své e-maily z této doby.

Richard Seemann: Kurz rozhodně odmítá rezignovat
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Ve výboru jsem „samozřejmě vždy odpovídal na všechny otázky pravdivě a mám čisté svědomí“ prohlásil Kurz v reakci na vznesené obvinění. Kromě Kurze je také uveden jako podezřelý z důvodu nepravdivých prohlášení šéf kancléřského kabinetu Bernhard Bonelli. Základem pro obvinění bylo Kurzovo jmenování šéfa ÖBAGu spravující investice Rakouské republiky do podniků částečně nebo úplně znárodněných Thomase Schmida do vyšetřovacího výboru „Ibiza“. V červnu loňského roku Kurz již ve výboru popřel, že o tom mluvil se Schmidem před tím, než byl jmenován ředitelem státní společnosti ÖBAG. WKStA to hodnotí jako korupční jednání a zahájila vyšetřování proti Kurzovi.

Hru ve výboru dobře znám, prohlašuje kancléř, pokud si politik není jistý a říká, že si nemůže vzpomenout, je mu vyčítáno, že má mezery v paměti. A pokud se pokusí odpovědět na otázky pravdivě, pak každé slovo je vykládáno tak, aby se věci zvrtly takovým způsobem, aby vyústily v údajné falešné prohlášení. Průzkum prováděný výborem není přátelská konverzace na který lze dobře promyšleně reagovat. Jsou zde poslanci z opozice, kteří pomocí provokaci vědomě vytvářejí vzrušující náladu a používají každý detail k vytvoření falešného tvrzení, konstatoval Kurz.

Výslech u tohoto politického „výtvoru“, který máme v Rakousku a který podle Kurze není úplně ideální, trval čtyři hodiny. Zde odpověděl „podle svého nejlepšího vědomí a svědomí - v otázkách, které sahají do minulosti a za které nikdy nebyl primárně odpovědný. Odmítá, že tam úmyslně řekl něco špatně, nevidí proto důvod k rezignaci a chce pokračovat ve své práci. Kurz je přesvědčen, že neudělal nic špatného a má čisté svědomí, ale cílem opozice, která za tím vším stojí, bylo nejprve pokusem o demonstraci vyvolat hlasování v parlamentu. Neakceptuji, že je přirozeným zákonem, že kancléřem může být pouze sociální demokrat, prohlásil ironicky Kurz a žádal, aby se respektovalo, že on a jeho tým byli zvoleni dvakrát za sebou.

Na otázku, zda odsouzení povede k jeho odvolání, řekl že si to nedokáže představit. Předpokládá, že bude také schopen řešit obvinění u soudu a vyjasnit věci. Kurz rovněž oznámil, že spisy s tím související budou předány okamžitě, jak požaduje Nejvyšší soud. „Všechno, co je třeba doručit, je doručeno,“ uvedl Kurz a poukázal na zákon na ochranu údajů. Spisy jsou irelevantní dokumenty, takže nemá problém je doručit, řekl kancléř. Ve středu bylo dodáno dalších 45 000 stránek k 60 000 stránkám a všichni uvidí, že to není co skrývat. Kancléř popřel jakoukoli taktiku zdržování, ale vystoupil se však proti rozšíření vyšetřujícího výboru, protože nejde o hledání pravdy, ale o politický cíl . S každým vrahem je u soudu zacházeno s větší úctou, než s někým ve výboru, citoval Kurz procesní soudkyni případu „Ibize“ Ilse Huberovou, která rezignovala po pouhých šesti zasedáních. Odmítám tento způsob a tento styl.

Ostrá kritika zaznívá od opozice, kdy strana Svobodných požadovala okamžitou rezignaci Kurze a šéfa jeho kabinetu. Norbert Hofer již npodal návrh na vyslovení nedůvěry. Kurz podle liberální NEOS proměnil vládu v „pochybný kabinet“, který poškozuje zemi a důvěru v politiku. Pro šéfku sociální demokracie Pamelu Rendi-Wagnerovou, případná obžaloba by byla „překročení červené čáry“ a koaliční Zelení vyslovili „úplnou důvěru v soudnictví“. Pět zemských lidoveckých hejtmanů se podle sdělovacích prostředků postavilo za Kurze s prohlášením, že celé obvinění má za účel jej poškodit a s ním celou stranu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…