Richard Seemann: Kurz se už nebude spoléhat na Brusel

03.03.2021 7:34

Rakouský spolkový kancléř Sebastian Kurz oznámil před cestou do Izraele změnu kurzu pro strategii boje proti koronaviru. Společně s Dánskem se již nebudou v budoucnu spoléhat jen na Evropskou unii. Budou s Izraelem v nadcházejících letech vyrábět vakcíny druhé generace proti dalším mutacím koronaviru a společně zkoumat možnosti léčby.

Richard Seemann: Kurz se už nebude spoléhat na Brusel
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Potřeba samotného Rakouska se odhaduje na zhruba 30 milionů dávek vakcín, pokračoval Kurz ve svém prohlášení zaslaném oficiální rakouské agentuře APA. Na přípravě cesty do Izraele se ještě dnes kancléř setká se zástupci předních domácích farmaceutických společností, aby s nimi projednal novou protiepidemickou strategii. Přístup získávání vakcín přes EU byl sice podle jeho názoru původně v zásadě správný, ale Evropská agentura pro léčivé přípravky EMA se ukazuje při schvalováním vakcín příliš pomalá a farmaceutickým společnostem způsobuje překážky v dodávkách. Musíme se bezpodmínečně připravit na další mutace a nemůžeme být nadále při očkování druhé generace záviset pouze na EU.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Podle odborníků budou muset být dvě třetiny populace, což je více než šest milionů lidí v Rakousku, v nadcházejících letech přeočkovány každý rok. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera podle agentury Reuters uvedl, že bude diskutovat o spolupráci na výrobě vakcín s Kurzem a dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou. Již před tímto jednáním Kurz jednal s presidentem Putinem o možné společné výrobě vakcín.

Na pondělní tiskové konferenci kancléř oznámil, že rakouská spolková vláda v další fázi boje proti pandemii se rozhodla pro mírné regionálně odlišné uvolnění. Nejzápadnější spolková země Vorarlbersko se stává jejím průkopníkem tím, že povolí zde zahájení uvolnění pro sport, kulturu a gastronomii již 15. března, zatím co ostatní spolkové země budou následovat o Velikonocích. Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober před nadměrným uvolňováním varuje, protožeže v některých spolkových zemích je třeba nadměrný růst infekcí předtím dostat pod kontrolu.

Za tímto účelem je třeba přijmout rozdílná regionální opatření s ohledem na zvláště těžce postižené oblasti, především v Tyrolsku. V nadcházejících dnech se bude o tom diskutovat s Korutany a Solnohradskem, které mají nejvyšší výskyty na úrovni okresů. Kromě toho bude na pracovišti všeobecně rozšířena povinnost nosit respirátory, přísně dodržovat hygienické zásady a omezovat sociální setkání a masově provádět testování.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…