Richard Seemann: Maas odmítá protiruské sankce

28.04.2021 7:34

Vztahy s Ruskem jsou na nízké úrovni, uvedl v televizním pořadu stanice ARD Zpráva z Berlína sociálně demokratický spolkový ministr zahraničí Heiko Maas.

Richard Seemann: Maas odmítá protiruské sankce
Foto: reprofoto: video ze stránek SPD
Popisek: Heiko Maas.

Nadále však spoléhá na dialog, přes nedávné soustředění ruských ozbrojených sil v pohraniční oblasti s Ukrajinou a situaci s uvězněním kremelského kritika Alexeje Navalného a odmítl přísnější ruské sankce. Právě kvůli současnému napětí se člověk musí spoléhat na dialog s Moskvou, uvedl Maas na veřejnoprávní stanici. Připustil, že vztahy mezi Ruskem vůči Německu a Evropské unii jsou v tuto chvíli na nejnižším bodě, prostě jsou sice velmi špatné, ale neměly by na tomto stavu zůstat.

Je to tzv. esence diplomacie což, tedy hovořit se státy, se kterými je vztah obtížný a nikoliv pouze s těmi, s nimiž se souhlasí. To platí zejména pro Rusko a právě v této době, kdy masivní pohyby jejich vojsk poblíž ukrajinských hranic v posledních týdnech vyvolaly obavy z možné invaze na Ukrajinu. Rusko již oznámilo jejich stahování, Kyjev na toto oznámení reagoval opatrně a vyzval své západní spojence, aby přesto zůstaly ostražití vůči Moskvě. To za situace, kdy zacházení s uvězněným kremelským kritikem Navaľným, který podle jeho příznivců nedostává adekvátní lékařské ošetření, také vyvolává spor mezi Západem a Ruskem, konstatoval Maas.

Je však rád, že moskevská vláda zjevně nabídku prezidenta Joe Bidena k americko - ruskému summitu tím, že zjevně již jednaly o čase a místě, kde se uskuteční. Nakonec nikdo nemůže mít zájem o trvalé provokace a konfrontace, které se promění ve vážné spory. Na otázku, zda souhlasí s Bidenovou poznámkou, že Putin je zabiják, Maas stručně odpověděl: „Ještě jsem to neřekl a nemám v úmyslu to ani udělat.“ K případu Navalného, spolkový ministr zahraničí prohlásil, že je třeba se ptát, zda by mu skutečně mohly přísnější sankce zlepšit jeho situaci. To mám říci i v Moskvě, se ironicky zeptal, zdali nám děkují za zavedení ještě přísnějších sankcí?

"Věřím, že jistě tomu bude naopak, protože přece člověk musí jednat zodpovědně a nesouhlasit s těmi, kteří vždy požadují nejtvrdší opatření," řekl Maas. Nepřímo tak odporoval kancléřské kandidátce za Spojenectví 90/Zelené Annaleně Baerbockové, která požaduje politiku tvrdého směru vůči Rusku a Číně. Vždyť EU uvalila v posledních několika týdnech na Rusko dvakrát sankce kvůli v případu Navalného a po událostech na Krymu, byly již v roce 2014 uvaleny ekonomické sankce, které se prodlužovaly každých šest měsíců. Maas se včera na zasedání Atlantské společnosti vyslovil i k otázce plynovodu Nord Stream 2 - vedoucího přímo z Ruska do Německa - a prohlásil, že spolková vláda trvá na jeho realizaci.

Podle komentátorů převažuje názor, že ruský prezident Vladimír Putin usiluje, aby spolková kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuele Macron získali od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského několik ústupků : Znovuotevření důležitého potrubí pitné vody z Chersonu na Krym, zrušení zákazu pro vysílání ruských televizních kanálů na Ukrajině a přihlášení k Minské dohodě . Otevřená zůstává i možnost setkání obou prezidentů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…