Richard Seemann: Maas vyslovil naději na zlepšení vztahů s Ruskem

14.05.2018 9:36

Návštěva nového německého ministra zahraničí Heiko Maase v Rusku byla s napětím sledována. Jaký výsledek bude jeho cesty po anexi Krymu a případu dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, jakož údajných zásahů Kremlem řízených hackerů si nikdo z žurnalistů neodvážil předem komentovat. Proto tisková konference Heiko Maase s jeho ruským kolegou Sergejem Lavrovem byla pod velkou pozorností.

Richard Seemann: Maas vyslovil naději na zlepšení vztahů s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Přes všechny dosavadní rozpory, které byly doprovázeny vzájemnými sankcemi je spojil vzájemně jeden problém. Tím jsou důsledky jednostranného rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa vypovědět jadernou smlouvu s Íránem, kterou garantují obě jednající strany s cílem nedovolit aby se stal majitelem jaderné zbraně. Tomu chce zabránit Rusko i Čína spolu se zeměmi Evropské unie, včetně Německa s nebývalou jednotou na základě již uzavřené dohody, která byla po měsíčních jednáních dosažena. Na základě přístupu Íránu, že nebude o jaderné zbraně usilovat pod dohledem mezinárodní inspekce byly pozastaveny sankce , které měly těžké důsledky na jeho ekonomiku. Opětné zavedení ze strany Spojených států však nepostihuje jen Írán, ale i všechny ostatní země včetně signatářů, které obchodují s touto zemí, tedy Ruska i Německa. Heiko Maas se po svém prvém jednání v Moskvě vyslovil s nadějí, že Rusko převezme hlavní jednající pozici, protože má ze všech signatářských zemí zřejmě největší vliv na Teherán.

Německo-ruská jednání zejména týkající se bezpečnostních otázek zaznamenaly po době zostření vztahů určitého obratu. Především že obě strany si budou pravidelně vyměňovat o jejich situaci informace. O dalších opatřeních bude zřejmě tento týden spolková kancléřka Angela Merkelová jednat na setkání šéfů vlád EU v Sofii a informovat ruského prezidenta Vladimíra Putina poté v Soči. Odborníci na tuto problematiku si kladou otázku, zdali tato snaha udržet smlouvu s Íránem nebude mít vliv na opětné sbližování Berlína s Moskvou. Nezaviní to především stanovisko Washingtonu, že se změní azimuty v zahraničních otázkách a k zlepšení narušených vzájemných vztahů mezi nejmocnější zemí Evropské unie a Ruskem ? Faktem zůstává, že napříč německého politického spektra s o tom vedou diskuse. Potvrdil to i právě skončený sjezd německé liberální strany Svobodných FDP kde se ukázaly rozpory v politice vůči Rusku. Zatím co předseda strany Christian Lindner se vyslovil pro zostření sankcí vůči Rusku její místopředseda Wolfgang Kubicki byl opačného názoru. Rovněž zahraničně politický expert strany Alexandr hrabě Lambsdorff se vyslovil pro zesílení dialogu s Moskvou.

Spolková kancléřka Angela Merkelová zaujala k současné mezinárodní situaci stanovisko na právě skončeném Sjezdu německých katolíků v Münsteru prohlášením, aby v této těžké době byl posílen multilateralismus. Nepovažuji za správné, že Donald Trump vypověděl jednostranně nukleární dohodu schválenou jednomyslně Radou bezpečnosti OSN a odstoupil od pařížské dohody o klimatu. Zranilo to důvěru v mezinárodní pořádek, prohlásila německá kancléřka.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…