Richard Seemann: Merkelová pro velkou koalici se sociálními demokraty

27.11.2017 16:38

V nedělních večerních hodinách němečtí křesťanští demokraté se vyslovili pro velkou koalici se sociálními demokraty a odmítli vytvořit menšinovou vládu. Stalo se tak na zasedání prezidia strany, jak informoval v pozdních nočních hodinách šlesvicko -holštýnský ministerský předseda Daniel Günther. Po čtyřech hodinách jednání bylo dosaženo shody, že je nutno vytvořit k vládnutí schopnou spolkovou vládu mající jistou většinu v parlamentu.

Richard Seemann: Merkelová pro velkou koalici se sociálními demokraty
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Po dlouhých jednání o možném vytvoření tzv. jamajské koalici, které ztroskotaly vidí CDU východisko ve vytvoření velké koalice se sociálními demokraty. Současně očekávají její politici, že nepřijdou s nevyváženými požadavky v nastávajícím čtvrtečním jednání se spolkovým prezidentem Frank-Walterem Steinmeierem za účasti šéfky křesťanských demokratů CDU Angely Merkelové, šéfa bavorských sociálů CSU Horsta Seehofera a šéfa sociálních demokratů SPD Martina Schulze. Samotný Seehofer, jehož stanovisko pro úspěch nadcházejících jednání je důležitý se vyslovil pro pokračování velké koalice. Podle něho spojenectví mezi křesťanskými unionisty a sociálními demokraty je nejlepší variantou pro Německo a určité lepší než jamajika nebo opakování parlamentních voleb. Sociální demokraté však musí i podle jeho názoru zůstat realisty.

Místopředseda SPD Thorsten Schäfer-Gümbel v této souvislosti upozornil, že jeho strana pokud přistoupí na utvoření velké koalice bude trvat na svých finančně politických požadavcích. Základem přitom jsou především daňové požadavky zejména aby solidární příspěvek od roku 2020 bude zrušen pro střední a nízké příjmy., Současně vzrostou daňové požadavky pro velké příjmy. Úspěch na obnovení velké koalice posuzuje místopředseda poslanecké parlamentní frakce strany Karl Lauterbach „50 na 50 a nikoliv více“. To znamená, že zahájení společných jednání neznamená automaticky, že bude vytvořena společná vláda. Pokud nedojde k dohodě znamená to vyhlášení nových voleb. Politologové očekávají, že pokud bude dosaženo dohody vláda velké koalice by mohla být vytvořena během února příštího roka. Do té doby budou probíhat tvrdá jednání o základních problémech.

V důchodové politice požaduje SPD, aby se nejméně do roku 2030 stabilizovala na úrovni 48 procent průměrných příjmů. CDU/CSU zatím se tento vývoj snaží zbrzdit. V oblasti práce SPD požaduje stejné platné podmínky mezi muži a ženami a jasná stanoviska k pracovním podmínkám. Značné rozdílné názory jsou v oblasti migrace a sjednocování rodin avšak ty se nezdají nepřekonatelné včetně nutného uzavírání hranic před utečenci. V oblasti zdravotnictví chce SPD obnovit příspěvkovou paritu mezi pracujícími a zaměstnanci. Současně chce odstranit privátní pojištění movitých účastníků . CDU však tento požadavek odmítá. Pokud jde o bytovou politiku SPD požaduje uplatňování brzdy pro zvyšování nájemného. To však CDU odmítá protože podle ní nejlepší ochranou před tím je bytová výstavba. V daňové problematice navrhuje CDU jejich snížení pro všechny občany o l5 miliard euro ročně. Zvýšené daně mají být zavedeny u ročních příjmů ve výši 60.000 Euro místo dosavadních 54.000. SPD požaduje snížení daní pod 52.000 tisíc a zdanění příjmů na 45 procent u 76.000 euro. U finanční podpory rodin, která se má zvýšit nejsou při jejich uplatňování takové rozdíl, že by nemohlo být dosaženo dohody. Rovněž tak u ochrany ovzduší obě strany vycházejí z pařížské dohody.

Ještě před čtvrtečním setkání šéfů stran možné velké koalice se spolkový prezident sejde s šéfy poslaneckých frakcí Bundestagu. V pondělí se Zelenými a strany Levice a křesťanských unionistů. Sociální demokraté se budou během večera připravovat na toto setkání. Další termín pro ostatní strany bude co nejdřív dojednán.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…