Richard Seemann: Merkelová vyhlásila drastická protivirová opatření

30.10.2020 20:54

Vzhledem k nezadržitelně rostoucímu počtu virových onemocnění se německá spolková kancléřka Angela Merkelová po videokonferenci s šéfy spolkových zemí dohodla na dalších protiopatřeních.

Richard Seemann: Merkelová vyhlásila drastická protivirová opatření
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Německo musí kvůli nekontrolovatelnému nárůstu infekcí s koronou vyvinout národní úsilí ji dostat pod kontrolu. Proto se ve středu znovu spojila s šéfy šestnácti spolkových zemí prostřednictvím videokonference, aby s nimi projednala kritickou situaci. Před tím se již na svém víkendovém videopodcastu obrátila s prosbou na obyvatelstvo, aby si lidé udrželi mezi sebou odstup, vyhýbali se kontaktům a zdrželi se cestování. V pondělí pak kancléřka na zasedání vedení strany, CDU, uvedla, že situace je dramatická a Německo by se brzy mohlo dostat do obtížné situace s lůžky intenzivní péče na klinikách.

V úterý vicekancléř a ministr financí sociální demokrat Olaf Scholz řekl, že k prolomení nové vlny infekcí jsou nyní nutná další opatření. Ta by měla být přijímány co nejjednotněji v celém Německu a měly by být občanům srozumitelná. To za situace, kdy počet zasažených virem dosáhl během následného dne rekordního počtu téměř 17 tisíc. V souladu s tím se spolková vláda vyslovila pro drastická opatření, které vstoupí od pondělí v platnost. O těch bude ve čtvrtek informovat Merkelová Spolkový sněm, aby jím byla podpořena.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Mimo jiné by měla být v Německu do konce měsíce zavřena stravovací zařízení a zakázáno turistické přenocování. Rovněž se uvádí, že pouze dvěma domácnostem by mělo být dovoleno společně se stýkat na veřejnosti. Skupiny lidí, kteří oslavují nad rámec toho na veřejných místech, v bytech a v soukromých zařízeních, jsou nepřijatelné s ohledem na vážnou situaci a porušení bude sankcionováno. Zavřeny budou opery a divadla, stejně jako volnočasová zařízení, jako jsou bazény, tělocvičny a zábavní parky. Případné sportovní soutěže budou probíhat bez účasti diváků. Školy a školky zůstanou otevřené, stejně jako maloobchod. Škody, které vzniknou jejich provozovatelům budou odškodněny.

Přitom je velmi pravděpodobné, že budou muset být přijata další tvrdá omezení. Lidé se musí připravit i na blokádu, protože to bude jediný způsob jak stoupající pandemii přimět, aby se doutnající oheň, který se v létě znovu změnil v hořící kamna byl vrácen zpět pod kontrolu. Merkelová oznámila, že proto účinnost současných opatření budou za čtrnáct dní opět posouzena na videokonferenci spolkové a zemských vlád. Spolkový ministr vnitra a domoviny Horst Seehofer upozornil, že policie se bude podílet nad dodržováním vládních opatření.

Německé sdělovací prostředky široce informují o přijatých vládních opatřeních a zaujímají k tomu stanoviska. Mnichovský hlavní deník SÜDDEUTSCHE ZEITUNG vítá finanční pomoc oznámenou spolkovou vládou a konstatuje, že však nejde jen o spravedlnost postižených. Jde také o otázku, jak bude vypadat život v Německu po koroně. Existuje riziko, že po skončení pandemie se stane zemí s výrazně menším počtem klubů, barů, hospod, restaurací, kin, divadel, hotelů a veletrhů se všemi ekonomickými dopady. BADISCHEN NEUESTEN NACHRICHTEN z Karlsruhe si kladou otázku, zda miliardy přislíbené vládou stačit nahradit očekávanou škodu. A co když to k zablokování vlny Covid-19 nestačí? Je předvídatelné, že mnoho společností druhé uzavření během jednoho roku ekonomicky nepřežije. Je jen otázkou času, kdy dojde k velkým bankrotům a prudkému nárůstu nezaměstnanosti a ohrožení sociálního míru v zemi, varuje vlivný regionální list.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …