Richard Seemann: Německo chce nakupovat i vyrábět Sputnik V

22.03.2021 7:37

Spolková kancléřka Angela Merkelová oznámila, že vzhledem silně stoupajícímu počtu nakažených Covidem-19 bude muset být v Německu zataženo za „ruční brzdu“.

Richard Seemann: Německo chce nakupovat i vyrábět Sputnik V
Foto: cz.sputniknews.com
Popisek: Vakcína Sputnik V - ilustrační foto

Přála jsem si, aby k tomu nedošlo, prohlásila na pátečním tzv. „očkovacím summitu“. Na pondělním jednání vlády s šéfy jednotlivých spolkových zemí ale „budeme muset zrušit dosavadní uvolnění, která byla v minulých dnech zavedena,“ uvedla kancléřka. Institut Roberta Kocha oznámil, že během jednoho dne bylo hlášeno 16 033 nových infekcí a 207 úmrtí.

Vzhledem k negativnímu vývoji německá spolková vláda uvažuje koupit ruskou vakcínu Sputnik V. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn v Berlíně uvedl, že se již hledají rychlé smlouvy s ruskými úřady, není nutné čekat na rozhodnutí Bruselu a bude se postupovat na národní úrovni. V posledních několika dnech se již několik šéfů spolkových zemí vyslovilo pro použití ruské vakcíny a požadovalo vyjednání dodávek před unijním schválením.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Praktičtí lékaři v Německu by tak mohli dostat dostatečné dávky, aby se urychlila imunizační kampaň. Vyplývá to ze závěrečného prohlášení, podle kterého by lékaři měli obdržet o něco více než milion dávek vakcíny v týdnu od 5. dubna, která se pak bude postupně zvyšovat až na více než tři miliony. Předpokladem je, aby výrobci dodrželi své sliby dodávek.

Návrh rovněž uvádí, že vzhledem k původně velmi malému množství dodávek se očekává pouze jedna očkovací dávka týdně pro zvláště ohrožené pacienty. Větší množství dávek bude distribuováno do příhraničních regionů vzhledem k tomu, že se v přilehlých státech šíří britské a jihoafrické varianty, virů především v České republice a ve francouzském regionu Moselle a rakouském Tyrolskou. Přesné rozdělení bude ještě vyjasněno, ale převážná většina bude pravděpodobně směřovat do Saska a Bavorska.

Vzhledem k akutnímu nedostatku vakcín se musí co nejvíce zrychlit schvalovací řízení a již nyní se věnovat nákupu Sputniku V. Na jednání šéfů německých spolkových zemí, ke kterému se připojila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, to prohlásil bavorský ministerský předseda Markus Söder. Uvedl, že vzhledem k potížím s produkcí Sputniku je důležité poskytnout Rusku nabídku na výrobu preparátu v Německu. Podle agentury Interfax se již Rusko s Německem na tom dohodlo, jméno německé firmy ale zveřejněno nebylo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.