Richard Seemann: Německo obrátilo pozornost k Indii

11.11.2019 17:31

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová v doprovodu čtyř ministrů a osmi státních sekretářů navštívila po usnesení Bundestagu Indii, aby s ní spolupracovala jako protiváhou k Číně a kromě rozvoje vzájemné spolupráce rozmrazila po šesti letech styky s Evropskou unií. Cestu podnikla ještě těsně před třicátým výročím konce berlínské zdi. Dostalo se jí uvítání které není v evropských zemích obvyklé.

Richard Seemann: Německo obrátilo pozornost k Indii
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Indický prezident Rám Náth Kóvind na návštěvě ČR

Ve skutečnosti více než o konzultace šlo o restart vzájemných vztahů druhé nejlidnatější světové velmoci s Německem a Evropskou unií. V centru vzájemných konzultací vedle obchodních vztahů byly zahraniční a bezpečnostní otázky, inovace, digitalizace, zdravotnictví, ochrana klimatu a rozvoj vzájemných vztahů. O problémech týkajících se lidských práv jako je současná situace v Kašmíru a deficitech v zemi, která se označuje oproti Číně jako demokratickou, jak napsal jeden z německých komentátorů, se sice hovořilo, ale diskrétně za kulisami, když Merkelová konstatovala, že v této oblasti dnešní situace není uspokojivá. Vedle sebe v Asii stojí dvě jaderné velmoci stejně početné. Z nichž zatím Čína vytváří pětinásobek HDP Indie, ačkoliv ta má všechny předpoklady k bouřlivému ekonomickému rozvoji. Obě země přitom vycházely v roce 1990 ze stejné startovní úrovně.

Merkelová zdůraznila, že je nutno proto podpořit vzájemné poznání, k čemuž napomáhá skutečnost, že v současné době v Německu studuje dvacet tisíc Indů a pro další jsou zde dveře otevřené. Německo je připraveno v příštích pěti letech jen na modernizaci indické osobní dopravy věnovat miliardu Euro a pomoci vytvářet infrastrukturu v zemi téměř s jednou a půl miliardy lidí. Pomoci chce i s modernizací zemědělství, kde v pracuje polovina indického obyvatelstva, zatím co v Německu pouhá dvě procenta.

Bude přitom kooperovat v ochraně ovzduší, což podtrhla i skutečnost, že v době jednání byla dvacetimilionová metropole New Delhi pokryta dusivým smogem. Situace byla tak vážná, že vláda rozdávala miliony plynových masek, kterou nabídla i Merkelové, která si ji ze solidarity s postiženými odmítla nasadit.

Indický ministerský předseda Naréndra Módí zdůraznil, že jeho zemi chce mít Německo jako partnera nejen v klimatické politice, ale také v oblasti obrany. Celkem bylo podepsáno na dvě desítky ekonomických dohod mezi nimi obří dodávku tří set Airbusů A-320.

Německo již nyní je největším obchodním partnerem Indie v rámci Evropské unie, ta se zde umisťuje až na 26 místě. Je připraveno rozšířit podstatně indické dovozy potravin, ale ve výměně průmyslového zboží je překážka, kterou je omezení exportu do zemí EU. To má za následek, že zatím nemůže výměna zboží dosáhnout úrovně s Čínou. Módiho vláda sází proto nyní na přímé investice z Německa, které by vytvořily předpoklady, že kromě potravin by mohla vybudováním nových závodů začít vyvážet i průmyslové zboží. Merkelová na závěr své návštěvy přislíbila, že Německo Indii poskytne širokou pomoc v této oblasti přesahující výši větší než miliardu Eur.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …