Richard Seemann: Německo zaplaveno citlivými daty

07.01.2019 13:17

Začátek nového roku v Německu je ve znamení hromadného zveřejnění dat ze života stovek politiků a veřejných činitelů.

Richard Seemann: Německo zaplaveno citlivými daty
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Na internetu a prostřednictvím sociálních sítí se můžete seznámit s jejich emailovými adresami, faxovými čísly, maily a dalšími dokumenty včetně spolkové kancléřky a spolkového prezidenta. Pozoruhodné však je, že se to netýká představitelů a poslanců pravicové Alternativy pro Německo ani spolkového ministra vnitra, výstavby a domoviny Horsta Seehofera.

Jde o prostý datový únik nebo o záměrný útok hackerů, toť se stává základní otázkou na kterou reaguje již několik dnů veškerý německý tisk. Prestižní Frankfurter Allgemeine Zeitung upozorňuje, že není stále jisté z jakých pramenů nebo přímo dokumentů se zveřejněné informace vlastně nacházejí. Jde snad získaných z řad organizované kriminality, politických extremistů nebo ze zemí jako Rusko nebo Čína? V dnešní době lze zamést za sebou všechny stopy, takže s jistotou nelze se vlastně vyslovit, kdo za tímto skandálem ve skutečnosti stojí.

Zveřejněné údaje lze však šikovně využít, nikoliv pro jejich obsah, který zatím nepřinesl žádné závažné informace, ale pro vydíratelnost osob, kterých se to týká. Tím vlastně v tomto rozsahu vzniká útok na podstatu parlamentní demokracie, když její volení představitelé jsou vystaveni nejistotě o svou vlastní integritu, která je zveřejněním i intimních údajů otřesena. Jak upozorňuje italský list La Republica , tento zřejmý útok hackerů a aktivistů, kteří se zasazují proti globální nadvládě není náhodný, protože právě v Německu je privátní život považován za nedotknutelný a dokazuje, že stát v současné době není schopen ubránit se proti rostoucím kybernetickým útokům.

Navíc se nyní zjistilo, že již týdny ví německý Spolkový úřad pro informační techniku BSI o úniku těchto údajů, které byly zveřejňovány od prosince na tzv. Adventním kalendáři. Jeho prostým rozkliknutím obsahovaly řadu informací o prominentních osobách a nikdo na to veřejně nereagoval, dokud tato informace nebyla zveřejněna veřejno-právní stanicí RBB a nejrozšířenějším listem Bild. Přitom Spolkový kriminální úřad BKA se o tom dozvěděl až jako poslední, jak vyplývá z dokumentu zaslaném všem poslancům Bundestagu. Odborný poslanec liberálních Svobodných demokratů pro digitalizaci Manuel Höferlin na tuto skutečnost reagoval s údivem a žádal, aby tento postup byl kriticky posouzem. Roněž předseda poslanecké frakce Strany levice Dietmar Bartsch na tento postup vládních úřadů reagoval s rozhořčením.

V současné době se s celou záležitostí zabývají vedle BSI a BKA též Úřad pro ochranu ústavy BfV, Spolková zpravodajská služba BND a i bezpečnostní úřady jednotlivých spolkových zemí, protože v dokumentech jsou uváděny informace o zemských prominentech včetně poslanců a ministrů. Zatím však dodneška tápají v naprosté temnotě, a nejsou schopné označit jejich původce.

Cui bono? V čí prospěch to bude sloužit táží se političtí analytici a docházejí k závěru, že určitě nikoliv k demokratickým pořádkům jak ukazují cíleně vybrané osobnosti, na které útoky směřují.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …