Richard Seemann: Očkování v Německu propadá do chaosu

20.03.2021 7:34

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn se dostává pod rostoucí tlak politické scény i sdělovacích prostředků. Nedostatek vakcín, pomalá zmatená organizace a odložení summitu o očkování způsobují nelibost u společnosti. Vrcholem všeho je pak rozhodnutí spolkového ministerstva zdravotnictví o pozastavení očkování s AstraZeneca.

Richard Seemann: Očkování v Německu propadá do chaosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Stalo se tak poté, co bylo upozorněno na možná rizika a vedlejší účinky, když se vyskytlo sedm případů trombózy z nichž tři byly smrtelné. Jens Spahn se řídil tímto technickým rozhodnutím aniž by to politicky zvážil, což mu vytýká představitelka největší opoziční strany Společenství 90/Zelení Katrin Göring-Eckhardtová. Položila otázku, zda bylo uváženo , kolik lidí vážně onemocní a zemře, pokud nejsou očkováni a označilo to za selhání spolkového ministra zdravotnictví.

Dirk Brockmann, fyzik z Institutu Roberta Kocha došel k závěru, že riziko úmrtí na Covid-19 je tisíckrát nižší než možná fatální trombóza po očkování. Oznámil, že ke krvácení došlo u lidí ve věku od 20 do 50 let. Šest utrpělo takzvanou trombózu sinusových žil, která postihla ženy mladšího až středního věku. V dalším případě došlo k mozkovému krvácení kvůli nedostatku krevních destiček. Všechny případy se vyskytly mezi dvěma týdny po očkování vakcínou AstraZeneca. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nyní zkoumá přesné vztahy a podle jejího názoru doposud výhody vakcíny převažovaly nad rizikem. Rovněž předseda parlamentní skupiny strany Levice Dietmar Bartsch shledává Spahnovu stopku za špatnou. „Žádám, aby vakcína AstraZeneca mohla být očkována i nadále těm, kdo se chtějí očkovat. To by bylo naléhavě nutné.“

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Předseda Svobodných FDP Christian Lindner vidí v odložení očkovacího summitu špatné rozhodnutí a Alternativa pro Německo jen potvrzení chaosu. Sociálně demokratické předsedkyně vlády Porýní - Falcka Malu Dreyerové upozornila , že se očkovací summit původně plánovaný na čtvrtek uskuteční až v následný den na žádost AMA, protože bude mít k dispozici posouzení vakcíny AstraZeneca. Bavorský ministerský předseda Markus Söder se obává, že kdyby se přijetí této vakcíny pozastavilo, omezilo by to využití služeb rodinných lékařů s očkováním, protože tuto vakcínu ji není třeba tolik chladit jako ostatní. Vidí v tom překážku jak vyrovnat zpoždění a urychlit pomalou očkovací kampaň. Ministerští předsedové východoněmeckých spolkových zemí přitom vyvíjejí tlak, aby za této situace se urychlilo schválení Sputniku V jako náhradní vakcíny.

Nadregionální HANNOVERSCHE ALLGEMEINE ZEITUNG k tomu poznamenává, že kritika spolkového ministra zdravotnictví v současné době zná jen jeden limit. Jens Spahn, super hrdina, téměř předseda CDU a kandidát na spolkového kancléře který je vydáván za kmotra německé koronavirové politiky by měl být co nejdříve nahrazen - zřejmě jiným super hrdinou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …