Richard Seemann: Olaf Scholz vyhlášen kancléřským kandidátem

11.08.2020 21:20

Němečtí sociální demokraté chtějí 62letého vicekancléře Olafa Scholze postavit ve volbách do Bundestagu v příštím roce jako svého kandidáta na úřad spolkového kancléře. „Olaf má kancléřský rozmach“potvrdili vůdci SPD Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans zprávy na twitteru, že předsednictvo jednohlasně nominovalo Scholze.

Richard Seemann: Olaf Scholz vyhlášen kancléřským kandidátem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bundestag

„Víme, že toto rozhodnutí je pro někoho neočekávané.“ Scholz také tuto nominaci potvrdil s tím, že se těší na „velkou, spravedlivou a úspěšnou volební kampaň v silném týmu.“ Esken a Walter-Borjans zdůvodnili toto rozhodnutí skutečností, že v posledních měsících existovala „úzká aliance“ a důvěryhodná spolupráce mezi vedením strany, vedením parlamentních skupin a širokým sociálně demokratickým členstvem.

Scholz byl kontroverzní s některými skupinami levého křídla strany, ale pro většinu byl politikem s nejlepšími výsledky při dílčím hlasování. Především však dokázal ve své funkci spolkového ministra financí sestavením balíčků pomoci v hodnotě miliard eur úspěšně v současné pandemii ekonomicky stabilizovat společnost. To bylo nakonec rozhodující pro sociálně demokratické ministry a členy Bundestagu, aby se pro něj vyslovili. V průzkumech veřejného mínění je v současné době sociální demokracie třetí nejsilnější silou za unijními křesťanskými stranami a Společenstvím 90/Zelení.

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

V nedělním průzkumu veřejno-právní ARD blok CDU/CSU dosáhl 38 procent, Zelení 18 a SPD 15. Krajně pravicová Alternativa pro Německo 11 procent, postkomunistická strana Levice je na sedmi procentech a liberální FDP na šesti. Podle průzkumu je 64 procent oprávněných voličů v současné době velmi spokojeno nebo spokojeno s prací spolkové vlády tvořené křesťanskými a sociálně demokraty, což je o jeden procentní bod více než na začátku července. Spokojenost s kancléřkou Angelou Merkelovou za CDU/CSU je stále vysoká: 71 procent je v současné době s její prací velmi spokojeno nebo alespoň spokojeno.

Nominace spolkového ministra financí Scholze za kandidáta kancléře SPD je však pro některé politiky kontroverzní otázkou. Předseda liberální FDP Christian Lindner označil strategii sociálních demokratů za záhadnou. Je mínění, že po nabídce podpořit levicově orientovaného předsedu Zelených Roberta Habecka za kancléře nyní vedení SPD jmenuje Olafa Scholze, kandidáta na kancléře z pravicového spektra strany.

Šéf AfD Jörk Meuthen hovořil o nemotorném podvodu ze strany SPD, kdy Scholz by měl zjevně sbírat buržoazní hlasy jako trojský kůň. Kritika také přišla z řad CSU. Šéf bavorských sociálů, který chce kandidovat na kancléře za křesťanské strany Markus Söder si stěžoval, že SPD v tuto chvíli zahajuje volební kampaň, která ničí další spolupráci v boji proti koronavirové pandemii. Skeptické prohlášení učinil i předák strany Levice Bernd Riexinger. Má pochybnosti, zda vedení strany SPD a Scholz pochodují stejným směrem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.