Richard Seemann: Pamela Rendi-Wagnerová v čele rakouské sociální demokracie

24.09.2018 14:32

V sobotu bylo rozhodnuto stranickým prezidiem po rozporuplných informacích, že bývalá spolková ministryně zdravotnictví, poslankyně Národní rady 47letá Pamela Rendi Wagnerová bude zvolena předsedkyní Sociálně demokratické strany Rakouska SPÖ. Jejím manželem je bývalý rakouský velvyslanec v Izraeli Michael Rendi s kterým má dvě dcery.

Richard Seemann: Pamela Rendi-Wagnerová v čele rakouské sociální demokracie
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Stalo se tak po překvapivém oznámení rezignace dosavadního šéfa strany Christiana Kerna, že do poloviny října bude rozhodnuto, kdo obsadí předsednické místo. Netrvalo to však ani několik dnů, aby prezidium strany Rendi-Wagnerovou nominovalo do čela strany. Zítra pak má 68 členné předsednictvo oficiálně toto rozhodnutí potvrdit. Nominovaná má zde pak v hlavních bodech komentovat jak si bude představuje další postup strany. Samotná volba bude pak následovat na listopadovém sjezdu strany.

Po diskusi, kdy řada členů předsednictva oznámila svůj nezájem o tuto funkci Kern oznámil, že volba Rendi-Wagnerové je tedy prvním rozhodnutím, přesto že ve straně je členkou teprve půl druhého roku, když před tím od roku 2012 však byla sociálně demokratickou akademičkou. Stala se plnoprávnou členkou poté, co jí přivedl do vlády za zemřelou ministryni zdravotnictví Sabinu Oberhauserovou. Rozená Vídeňačka je poslankyní národní rady parlamentu od listopadu minulého roku, kdy předtím byla od března ministryní zdravotnictví a žen. Před tím zde působila jako vedoucí pracovnice s odborností lékařky a na odborných zařízení pro tropické nemoci, které studovala na univerzitách ve Vídni a Londýně.

Za Rendi – Wagnerovou stojí rozhodující vedení strany a zemských organizací. Velkou podporu má od frakce sociálně demokratických odborářů kdy jejich šéf Rainer Wimmer prohlásil, že má jejich důvěru. Rovněž tak předsedkyně odborářek Ilse Fetiková vyjádřila uspokojení, že po prvé v dějinách strany bude v jejím čele stát žena. Stejného názoru je i předsedkyně ženské části strany Andrea Brunnerová.

Pro sociální demokracii toto bleskové rozhodnutí zamezilo vleklé krizi, kdy dosavadní šéf strany Kern pod tlakem vlivných funkcionářů oznámil svou rezignaci. V příštích evropských volbách v květnu 2019 chce kandidovat do parlamentu Evropské unie na čele kandidátky SPÖ. Tím, že Rendi – Wagnerovou podporuje většina vedoucích funkcionářů sociální demokracie strana vyřešila překvapivě hladce dilema do kterého se dostala. Od nové předsedkyně se především očekává, že se jí podaří smířit obě křídla strany a nastolí vůči vládě nové impulzy týkající se tradičních sociálně demokratických témat. Jde především o zdravotní politiku, otázky prohloubení vzdělání a sociální problematiky. Problémy kolem imigrační a cizinecké politiky zřejmě však budou nadále dominantní v rukách současné koaliční středově-pravicové vlády . Zde se ukáže bude -li Joy Pamela Rendi–Wagnerová, jak je její celé jméno, sociálně demokratickým protipolém lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze a vicekancléře, šéfa Svobodných Heinze -Christiana Stracheho.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…