Richard Seemann: Papež odmítá rezignaci kardinála Marxe

11.06.2021 17:42 | Komentář

Na konci minulého měsíce, jak referovala i „Vaše věc“, kardinál Marx nabídl papeži svou rezignaci na úřad, aby tak dal znamení v aféře zneužívání v katolické církvi. Nyní přišla odpověď z Říma: papež František chce, aby Marx pokračoval ve své církevní funkci mnichovského a freisingského arcibiskupa. "Souhlasím s vámi, že máme co do činění s katastrofou: smutnou historií sexuálního zneužívání a způsobem, jakým se s ním církev donedávna vyrovnávala," napsal papež v dopise Marxovi: A to je přesně moje odpověď, drahý bratře. Pokračujte, jak navrhujete, ale jako arcibiskup mnichovský a freisingský.

Richard Seemann: Papež odmítá rezignaci kardinála Marxe
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: papež František

Sedmašedesátiletý Marx již 21. května nabídl papeži Františkovi svou rezignaci v dopise kvůli skandálu se zneužíváním v katolické církvi. Podle dopisu by měl František rozhodnout o "jeho dalším využití" a žádost vyvolala v katolické církvi značný rozruch. Zřeknutím vysokého úřadu by snad mohlo být dáno osobní znamení pro nové začátky, pro nový chod církve, řekl Marx. "V podstatě jde o to, abych nesl spoluodpovědnost za katastrofu sexuálního zneužívání církevními představiteli v posledních desetiletích," napsal Marx papeži. Vyšetřování a znalecké posudky za posledních deset let podle něj důsledně ukázaly, že došlo k "mnoha osobním selháním a administrativním chybám", ale také k "institucionálnímu nebo systémovému selhání". Marxovi se za jeho krok dostalo uznání od mnoha představitelů katolické církve.

Rychlá reakce Říma na žádost kardinála Marxe o rezignaci vyvolala v mnichovské a freisingské arcidiecézi překvapení. Marx pravděpodobně co nejdříve vydá aktuální prohlášení, uvedl jeho mluvčí, kdy a jak přesně, však zatím není jasné. Kanonický právník Thomas Schüller považuje zamítnutí žádosti o rezignaci za výzvu k reformě. „Před strukturálním hříchem a vinou sexuálního zneužívání nemůžeme utéct, ale musíme mu čelit společně. Musíme zahájit reformy, což znamená dát maso na gril," řekl ředitel Institutu kanonického práva na univerzitě v Münsteru. Kardinál Marx tak zůstává arcibiskupem a významným papežovým společníkem, pokračoval Schüller. Nyní bude ve funkci hříšníka se svými chybami jako trevírský biskup a arcibiskup z -Freisingu při řešení případů sexuálního zneužívání. "Může to být bolestivé, ale papež Marxe na této procházce nešetří."

Reformátoři v katolické církvi doufali také v reakci kontroverzního kolínského kardinála 64letého Maria Woelkiho poté, co kardinál Marx požádal o jeho rezignaci. Zdá se však, že je spíše odhodlán si svůj úřad udržet i po této žádosti o rezignaci zřejmě rozhodnut pokračovat. "V naší arcidiecézi jako biskup udělám vše, co je v mých silách, abychom v přehodnocování pokračovali a abychom já i my dostáli Ježíšovu poslání chránit slabé a předcházet zneužívání. Vynaložím na to všechny své síly," ujistil Woelki ve zprávě pro kolínský katedrální rozhlas. Když nabídl Marx papeži svou rezignaci Woelki by měl podle svých kritiků k takovému kroku mnohem více důvodů. Vztahy mezi konzervativním kardinálem a většinou věřících v jeho diecézi jsou považovány za narušené, v posledních měsících došlo k vlně odchodů z církve. Ten však ve svém prohlášení nenechává nikoho na pochybách, že se v čele největší německé diecéze vidí i nadále.

"Ze všech sil chci pracovat na tom, aby přehodnocování pokračovalo. A já chci prosadit změnu." Nezmiňuje se přitom o reformním procesu německých katolíků, o synodální cestě. Marx a předseda Německé biskupské konference Georg Bätzing již dříve zdůraznili, že pro katolickou církev jsou zásadní reformy, Woelki je však spolu s regensburským biskupem Rudolfem Voderholzerem považován za nejvýraznějšího kritika reformního procesu a místo toho poukazuje na celosvětovou biskupskou synodu, kterou papež vyhlásil. "Tato debata je také správně umístěna tam, protože jsme univerzální církev." a Woelki v minulosti několikrát varoval, že synodální cesta německých katolíků může vést k odštěpení od univerzální církve.

Podle posudku kanonického právníka Thomase Schüllera je Woelki ve svém úřadě však již neudržitelný, protože "čas na suverénní rezignaci bez větší ztráty tváře už propásl". V neposlední řadě proto papež František nařídil, aby Woelkiho diecézi prověřili dva apoštolští vizitátoři a po návštěvě Kolína nad Rýnem připravili zprávu. Po jejím přečtení "může papež zcela svobodně rozhodnout o budoucnosti arcibiskupa Woelkiho", vysvětlil Schüller. Mezi možnými variantami je podle něj i setrvání kardinála Woelkiho ve funkci. Ale vzhledem k dramatické situaci v arcidiecézi si nemyslím, že by mohl zůstat ve funkci, řekl Schüller.

Papež však musí vždy hledět na to, jak upravuje nástupnictví. Podle pruského konkordátu - dodnes platné dohody mezi Pruskem a Vatikánem z roku 1929 - se plánuje volba kolínské katedrální kapituly. V této katedrální kapitule však seděla většina Woelkiho věrných vazalů, uvedl Schüller. „Tato katedrální kapitula neposkytuje žádnou záruku pro reformy a pro zvolení nového arcibiskupa, který by byl reformně orientovaný“ uzavírá svou úvahu veřejnoprávní stanice ARD ve svém hlavním politickém pořadu Tagesschau.

Sdělovací prostředky věnují dnes rozhodnutí papeže Františka mimořádnou pozornost a zdůrazňují, že hlava církve podporuje reformní síly v Německu a odsuzuje "pštrosí politiku", která nemůže vést k vyvedení z krize."RHEIN-ZEITUG z Koblenze analyzuje, že papež nechce ztratit svého významného spolubojovníka v otázce reforem - to je nyní jasné. Dodatečně tak posílil hybnou sílu synodální cesty. O to napínavější bude nyní otázka, jak se papež František vypořádá s kolínským kardinálem Woelkim, brzdou reforem."List LUDWIGSBURGER KREISZEITUNG naopak papežovo rozhodnutí kritizuje že hlava katolické církve měla možnost dát znamení tím, že Marxově žádosti vyhověla. Znamení nejen pro věřící, ale i pro církevní představitele. Tím by zvýšil tlak i na kolínského kardinála Woelkiho, který se stal symbolem odstupu duchovních od věřících." BADISCHE TAGBLATT lituje, že František nekomentuje postižené. Žádá se po nás reforma, a proto církev musí přijmout krizi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Zbytečná svoboda

9:13 Milan Knížák: Zbytečná svoboda

Viděl jsem rozhovor DVTV s paní Olivovou, která se představuje jako umělkyně a pedagožka. Není ani j…