Richard Seemann: Rakousko je proti stanovení uprchlických kvót

19.01.2018 20:49

Rakouský spolkový kancléř Sebastian Kurz rozhodně vystoupil při berlínských jednání s Angelou Merkelovou proti stanovení uprchlických kvót. Nenamlouvejme si, že tím vyřešíme uprchlickou otázku, prohlásil nejmladší evropský premiér. Řešení tohoto problému vidí v ochraně vnějších hranic Unie a pomoci na místě jeho vzniku.

Richard Seemann: Rakousko je proti stanovení uprchlických kvót
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Rozhovory s vrcholovými německými představiteli se konalo v rámci jeho cest, když před tím jednal již s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, byl v Bruselu a teprve poté v Berlíně, což dříve nebylo zvykem. V popředí bylo rakouské předsednictví Evropské unie v polovině roku, kdy je převezme od Bulharska. Jak prohlásil Kurz, bude právě ve finále jednání o Brexitu a stanovení příštího rozpočtu Unie. Současně rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová zavítala do Sofie když před tím již jednala v Bratislavě a Budapešti.

Při jednáních do popředí se dostala i důvěryhodnost Rakouska jako člena Unie kdy zde vládne koalice konzervativních lidovců s pravicově populistickými Svobodnými. Kurz hájil černo-tyrkysově modrou koalici protože se mu podařilo prosadit do vládního programu, že se hlásí k právním zásadám Evropské unie. Hranici zde tvoří jasně trestní právo a pak je zde ještě svoboda názoru, ujišťoval. Merkelová svého hosta upozornila, že její vláda bedlivě sleduje jak se tato koalice s populisty osvědčí.

Němečtí komentátoři poukazují, že situace se v Evropské unii změnila od doby, kdy na začátku století kvůli obdobné koalici bylo Rakousko bojkotováno. Nyní si již zvykla na autokraty jako je maďarský premiér Viktor Orbán, nacionalistický polský konzervativec Jaroslaw Kaczyński a švédská vládní koalice s pravicovými populisty.

Nechává je v klidu, že ve stejnou dobu proběhla ve Vídni mohutná demonstrace proti Svobodným a že rakouská židovská obec oznámila jejich bojkot. Ani je nevzrušuje že v Evropském parlamentu , který právě zasedá jsou europoslanci Svobodných ve stejné frakci s pravicově extremistickou Le Penové Front National a Geertem Wildersem a jejich šéf právě nyní obdržel záslužný řád za podporu separatického vedení Republiky srbské. Merkelová oslabena vlekoucí vládní krizí není pro Kurze tak důležitá jako u jeho předchůdců. Letité úzké spojenectví mezi oběma zeměmi je minulostí. Rakouský kancléř nyní hledá nové partnery v Evropě, s kterými může prosazovat svou novou politiku za účasti populistů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.