Richard Seemann: Sociální demokraté vyhráli volby v Hamburku

24.02.2020 22:02

Německá sociální demokracie SPD zůstává v zemských volbách v druhém největším spolkovém městě Hamburku nejsilnější silou. Zelení, kteří doposud s ní jsou ve společné koalici, výrazně zlepšily svou pozici a zdvojnásobením svých voličů jsou na druhém místě.

Richard Seemann: Sociální demokraté vyhráli volby v Hamburku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Alternativa pro Německo AfD a liberální FDP se udržela v městském zastupitelstvu, když těsně překročila pětiprocentní nutný zisk. Liberálové však nemají stále jisté místo, protože k překročení pětiprocentního počtu mají pouhou stovku hlasů a ty budou znovu přepočítávány. Strana dosavadního starosty sociálního demokrata Petera Tschtschera získala 39 procenta hlasů a i po ztrátě šesti procent oproti předcházejícím volbám v roce 2015 zachovala si jasnou většinu v městské radě a se zelenými má v ní zřetelnou převahu.

Pro sociální demokracii má toto vítězství velký význam, protože po odchodu předcházejícího starosty, dnes vicekancléře Olafa Scholze do Berlína, žila ve velké nejistotě. Novému starostovi se však podařilo přes ztráty pozice udržet a hansovní město se tak stalo pevností sociálních demokratů. Politologové poukazují, že kdyby se Olaf Scholz stal předsedou strany, což se mu nepodařilo, zřejmě by nejen strana neutrpěla ztráty ve volbách, ale byl by jasným nejvyšším představitelem SPD, který by svou osobností působil na pozitivní výsledky i v ostatních spolkových zemích.

Strana spojenectví 90/Zelení se získanou čtvrtinou hlasů, zaznamenala největší přírůstek, který zřejmě získala na úkor sociálních a křesťanských demokratů. Podle prvních vyjádření vedoucích činitelů obou stran však zřejmě dojde k obnovení červeno -zelené koalice i když teoreticky by ji mohla SPD uzavřít s křesťanskými demokraty CDU.

Ti však patří k největším poraženým v těchto volbách, kdy CDU dosáhla svými jedenácti procenty nejhoršího výsledku ve svých poválečných dějinách. Ještě před pěti léty dosáhla 16 procent, ale poslední události v Durynsku ji srazily na kolena. Prakticky několik hodin před otevřením volebních místností berlínské ústředí strany, ve kterém se vede boj o předsednictví, odmítlo duryňský kompromis dosažený tamní zemskou organizací, který by vyřešil tamní vládní krizi. Durynská vládní krize tak vážně poškodila křesťanské demokraty, oslabila liberální FDP za jejich spolupráci s Alternativou pro Německo.

Naopak posílili stranu Levice, která získala 9,2 procent. Strana, která je považována za postkomunistickou si tak od roku 2008, kdy je zastoupena v městském zastupitelstvu, kontinuálně posiluje své pozice. Nyní s 31letou šéfkou své poslanecké frakce Cansu Özdemirovou, která je rodilá Kurdka.

Výsledek voleb bude mít zřejmě velké důsledky pro celkovou vnitropolitickou situaci v Německu. Již od pondělí budou jednat vedoucí grémia parlamentních stran, aby řešila vzniklou politickou situaci v Durynsku po vražedných událostech v Hanou a Halle a o problémech v CDU po oznámené rezignaci její předsedkyně.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…