Richard Seemann: Švýcarsko bude lockdown uvolňovat od března

26.02.2021 12:22

Švýcarská vláda – Spolková rada se rozhodla od 1. března zrušit některá opatření malými kroky a velmi opatrně. Setkání venku s rodinou a přáteli jsou opět povolena až pro 15 osob, přičemž děti se do tohoto počtu nadále započítávají. Je důležité si však uvědomit, že se to netýká všech spontánních společenských setkání a proto nejsou povoleny. Soukromých akcí s rodinou a přáteli se může účastnit maximálně pět lidí.

Richard Seemann: Švýcarsko bude lockdown uvolňovat od března
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Vzhledem ke křehké epidemiologické situaci se Spolková rada rozhodla, že neotevře terasy restaurací i když to menšina kantonů požadovala. Obchody se sice mohou znovu otevírat, ale počet jejich zákazníků s rouškami zůstává omezený.

Při opětovném otevření sportovních zařízení, jako jsou golfové nebo tenisové kurty, při dodržení vzdálenosti není nutné při hře nosit roušku. Pro venkovní sporty platí maximální velikost skupiny 15 osob. Fitness centra zůstanou však uzavřená. Sporty s fyzickým kontaktem, jako je fotbal, hokej, basketbal, bojová umění a párové tance, nejsou povoleny pro dospělé. Týmový trénink ve sportovních klubech venku je povolen pouze ve skupinách do 15 osob a bez fyzického kontaktu. Turnajové soutěže jsou zásadně zakázány.

Je povoleno znovuotevření zoologických a botanických zahrad kde kromě kapacitních omezení je povinné nosit roušku za dodržování odstupu, pouze však ve skupinách maximálně 15 osob. Kina, kasina, bary, diskotéky a taneční sály zůstanou nadále zavřené. Jakékoliv události s publikem jsou stále zakázány. Pro děti a mladé osoby narozené v tomto tisíciletí jsou povoleny zkoušky zpěvu a hudby, hrát fotbal nebo halový hokej uvnitř i venku, šplhat po stěně nebo nacvičovat tanec a trénovat. Rovněž tak kontaktní sporty, včetně bojových umění, ale bez publika. Zaměstnavatelé jsou i nadále povinni zařídit domácí kancelář, kdykoli je to vzhledem k činnosti možné. Tam, kde není možná, je nutno dodržovat hygienická opatření, včetně nošení roušek.

Otevření podle odborníků musí mít zpočátku malý rozsah, přičemž ve zdravotnictví panuje neshoda, jak rychle by měla být uvolňována protivirová opatření. Vlivná skupina Hirslanden Private Clinic Group usiluje o rychlejší úlevu, což udivuje Asociaci ošetřovatelských odborníků. Stále totiž existují silně zatížené nemocnice, kde je vyčerpaný personál po celoročním boji proti pandemii. Řada odborníků poukazuje, že Švýcarsko je stále v choulostivé situaci, kdy se neví, jak může mutovaný virus působit. Komise pro zdraví Národní rady varuje proto před možnými tzv. jojo efekty po negativních zkušenostech z loňského podzimu. Přesto, že se v posledních týdnech epidemiologická situace poněkud zlepšuje, je situace v nemocnicích nadále náročná. Navíc v současné době dochází k přeplánování mnoha odložených operací a k tomu se přidává velká nejistota způsobená mutacemi viru. K opatrnosti nabádá také Švýcarská společnost pro medicínu intenzivní péče a poukazuje, že léčebné týmy jsou téměř rok extrémně stresovány. Proto vyhlídka na zmírnění ochranných opatření proti koroně není všeobecně vítaná. Kantonální ředitelé zdravotnictví se vyslovili pro opatrný přístup ke zmírnění opatření, protože je situace stále nestabilní.

Rozhodnutí Spolkové rady na uvolnění vyvolalo ostrou politickou diskusi. Liberální Svobodná demokratická strana považuje její opatrná rozhodnutí za pozitivní perspektivu pro lidi a společnost ve Švýcarsku. Pravicová Švýcarská lidové strana naopak kroky hodnotí za nepřijatelné a hovoří o pokračování vládní „svévolné a škodlivé koronové politiky“. Její šéf Marco Chiesa vyzval k odporu vůči „nepředvídatelné politice Spolkové rady“ a kantony by se měly bránit proti trvajícím „svévolným opatřením“. Švýcarské obchodní sdružení obviňuje radu z váhavého postoje a znovu opakuje svůj požadavek na okamžité celkové uvolnění od 1. března.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…