Richard Seemann: Velká německá koalice má důvěru poloviny voličů

30.11.2020 7:33

Podle zveřejněného tzv. DeutschlandTrendu veřejnoprávních stanic ARD pokud by všeobecné volby byly tuto neděli, získali by křesťanští demokraté CDU a bavorští křesťanští sociálové CSU celkem 35 procent hlasů.

Richard Seemann: Velká německá koalice má důvěru poloviny voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Pro jejich koaliční sociálně demokratické partnery SPD by se rozhodlo 15 procent. Vládní koalice CDU/CSU a SPD by tak celkově získala 50 procent hlasů.

Spojenectví 90/Zelení jsou druhou nejsilnější silou s 21 procenty a středová liberální Svobodná strana má 7 procent.

Pro krajní strany by odevzdalo své hlasy 18 procent. Z toho pro pravicovou Alternativu pro Německo AfD 11 procent a 7 procent převážně postkomunistické Straně Levice.

Ve srovnání s DeutschlandTrendem z 12. listopadu ztratila Unie jeden procentní bod, zatím co Zelení, AfD a FDP získávají každý jeden procentní bod. Podíl hlasů pro SPD a Stranu levice zůstává nezměněn.

Na aktuální problémy Trend poukazuje, že téměř tři čtvrtiny německých občanů chce omezit návštěvy příbuzných o vánočních svátcích. Důvodem je pokračující vysoký počet infekcí v Německu. Mezi západním a východním Německem však existují zjevné rozdíly. Zatímco v západním Německu plánuje 78 procent omezit kontakty, ve východním Německu je to 58 procent. Z toho 28 procent respondentů by chtělo omezit návštěvy příbuzných méně silně, dalších 28 procent silně a 17 procent velmi silně. Téměř čtvrtina v současné době neplánuje omezit svůj kontakt přes Vánoce navzdory negativním koronavirovým podmínkám.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Velkou pozornost věnuje pak Trend otázce, kdo bude novým předsedou křesťanských demokratů s poukazem, že v polovině ledna 2021 se má na stranické konferenci CDU hlasovat o tom, zda v jejím čele bude stát Friedrich Merz, Armin Laschet nebo Norbert Röttgen. Žádný z kandidátů by však zatím nezískal většinu, protože absolutní převahu oprávněných volit v současné době nemá žádný z kandidátů.

Bývalý předseda parlamentní skupiny poslanců strany Merz je zatím na prvním místě, když každý čtvrtý německý občan by jej rád viděl v na křesle předsedy strany. Zahraniční mluvčí CDU Röttgen nachází podporu na 16 procentech a severorýnsko vestfálskému ministerskému předsedovi tamní vlády Laschetovi dává přednost 15 procent straníků. Každý pátý občan Německa by chtěl jiného kandidáta na předsedu CDU.

Ve srovnání s posledním průzkumem v březnu 2020 ztratil Merz a Laschet osmi a devíti procentní podporu, naopak Röttgen získal další čtyři procenta sympatií.

Kdo tedy nahradí dosavadní předsedkyni strany ministryni obrany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou je stále otevřenou otázkou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …