Robert Břešťan: Do byznysu s biopalivy přišli noví hráči. Agrofert vloni zvýšil podíl na dodávkách státu na sedmdesát procent

28.06.2017 18:36

Když v únoru 2015 speciální útvar daňová Kobra provedl razii v ústecké společnosti Kratolia, následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Výrobce biopaliv, spojovaný s podnikatelem Tomášem Pitrem, skončil. Projevilo se to ihned – dominance firem skupiny Agrofert v tomto oboru výrazně vzrostla.

Robert Břešťan: Do byznysu s biopalivy přišli noví hráči. Agrofert vloni zvýšil podíl na dodávkách státu na sedmdesát procent
Foto: aros.cz
Popisek: Pole řepky olejné

Už tak vysoký podíl dodávek bionafty z firem Andreje Babiše státnímu podniku Čepro meziročně značně povyskočil (viz tabulka níže).

Vloni už měla dvojice firem z holdingu Agrofert – Preol a Premegro – bezmála sedmdesátiprocentní podíl na všech dodávkách biosložky (metylesteru řepkové oleje) pro Čepro. To je nejvýznamnějším odběratelem bionafty v Česku.

Za prvních pět měsíců tohoto roku je to zatím zhruba 55% podíl.

Dodávky metylesteru řepného oleje pro Čepro 2014 až květen 2017

ZDROJ: ČEPRO

I když Preol vykázal loni nejmenší zisk od svého vzniku v roce 2009 (vydělal 85,5 milionu korun po zdanění; v letech 2010 a 2011 zisk převyšoval 600 milionů korun ročně), stále jde o lukrativní a státem dotovaný obor podnikání. 

Stát na podporu biopaliv dává 1,5 až 2 miliardy korun ročně.

Agrofert na zaslané otázky k obchodům s Čeprem a konkurenci na českém trhu reagoval omluvou: „Odpovědi na uvedené dotazy považujeme za obchodní tajemství. Navíc jsme k mlčenlivosti vázáni i smlouvami,“ odepsal mluvčí společnosti Karel Hanzelka.

Čekání na Kratolii

Jak plyne i z tabulky uvedené výše, Kratolia (plus spřízněný Ekopetrol) byly ještě v roce 2014 v součtu druhým největším dodavatelem biosložek pro Čepro. Tehdy zajišťovaly zhruba 37 procent celkového objemu. Vloni už ale nedodaly ani kapku.

To by se nyní mělo změnit; ovšem již s novým majitelem. Výrobní kapacity Kratolie převzala už před dvěma lety společnost Chemoprojekt.

Nyní slibuje, že letos „v polovině roku“ konečně opět spustí výrobu (Chemoprojektu ostatně výrobní technologie patřily již dříve, Kratolia si je jen pronajímala).

V očekávání je i státní Čepro. „Co se týká společnosti Chemoprojekt Chemicals, rámcovou smlouvu máme pro rok 2017 uzavřenou. Tuto společnost letos pravidelně vyzýváme k podání nabídek, žádnou jsme však zatím od ledna 2017 neobdrželi a žádný obchod nerealizovali,“ říká mluvčí Čepro Lenka Svobodová.

Ve vztahu k budoucí konkurenci (i té ze zahraničí) nespí ale ani hlavní hráč – Preol. Ten hodlá v Lovosicích během letošního léta rozšířit výrobu MEŘO ze stávající kapacity 15 tun na 20 tun za hodinu.

Agrofert má monopol

Trh s metylestery řepného oleje se v Česku v posledních letech dosti proměnil. Vedle jasné dominance firem Agrofertu přibylo zahraničních dodavatelů. Jen kvůli nim není podíl dodávek od Agrofgertu k Čepro ještě výraznější.

Mezi zahraničními dodavateli je německý Mabanaft, maďarský MOL spolu se Slovnaftem, slovenský Petroltrans, švýcarská Glencore a další.

Letos přibyl i zcela nový domácí dodavatel, ostravská akciová společnost Bamonaft. Ta za prvních pět měsíců tohoto roku dodala do skladů Čepro téměř tři miliony litrů metylesteru řepky olejky.

Vlastní výrobní ani skladovací kapacity nemá, nakupuje a dováží ze zahraničí, převážně z Německa, Polska, Holandska a Belgie. Má osm zaměstnanců a letos počítá s obratem ve výši sedmi miliard korun.

„Poptávka po metylesterech tu je, Česká republika je nucena dovážet zásadní objem těchto biopaliv, takže místo na trhu bylo. Dovoz je i jediná cesta, jak konkurovat Agroferu, který tu má na výrobu metylesteru monopol,“ říká obchodní ředitel Bamonaftu Michal Trpkoš.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…