Robert Břešťan: Náborová kampaň BIS - přihlásily se tisíce lidí. Finálním sítem jich projde osm ze sta

29.12.2015 12:15

Příští rok bude kontrarozvědka hospodařit s navýšeným rozpočtem 1,5 miliardy korun. Modernizuje techniku a nabírá desítky nových lid. Otázkou zůstává, jak dlouho ještě v čele BIS zůstane Jiří Lang.

Robert Břešťan: Náborová kampaň BIS - přihlásily se tisíce lidí. Finálním sítem jich projde osm ze sta
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jiří Lang, šéf BIS

Od června na webových stránkách BIS visí „inzerát“: „Ptáte se: je šance u vás pracovat? Odpovídáme: ANO.“ „Vítáme jak zájemce o operativní práci v terénu, tak zájemce o analytickou činnost,“ stojí dále v textu.

Zájemců o službu v Bezpečnostní informační službě se poté jen za červen přihlásily dva tisíce. „Na naši červnovou výzvu reagovalo celkově několik tisíc zájemců, z nichž se do užšího výběru dostaly stovky,“ sumarizuje zájem ke konci roku mluvčí BIS Jan Šubert.

„Náročný přijímací proces stále probíhá a předpokládáme, že z každé stovky uchazečů přijmeme asi osm lidí,“ dodává Šubert.

Propouštění byla chyba

V loňském roce BIS pracovala se sumou 1,15 miliardy, částkou pod úrovní rozpočtu roku 2005. Po útocích na Charlie Hebdo v Paříži vláda rozhodla o okamžitém navýšení rozpočtu o desítky miliónů a poté schválila i rozpočet na rok 2016 ve výši 1,5 miliardy.

Nově získané peníze půjdou podle Šuberta na „rozšíření operačních týmů a nákup nejmodernější zpravodajské techniky“.

S tím souhlasí i politici. „Na navýšení rozpočtu byla shoda. Je to reakce na dění ve světě i na fakt, že se rozpočet BIS dlouhodobě nenavyšoval,“ říká opoziční poslanec a člen komise pro kontrolu BIS Zdeněk Bezecný (TOP 09)

I další politici připouštějí, že BIS byla dlouhodobě podfinancovaná. „Dostala se i do situace, kdy musela propouštět lidi. Což s sebou vždy nese riziko, protože ti lidé neodcházejí obvykle rádi a zároveň disponují informacemi, jež jsou zneužitelné,“ říká poslanec ČSSD Jeroným Tejc, taktéž člen komise pro kontrolu BIS.

Pozice ředitele BIS Jiřího Langa se zdá být i nadále pevná. „Indicie o tom, že by ředitel Lang chtěl ve své funkci skončit, nemám. A nemyslím, že jsou důvody ani pro jeho odvolání,“ říká Zdeněk Bezecný.

Odpočinek ano, odvolání ne

Týdeník Respekt sice v polovině října napsal, že Lang po 11 letech ve funkci skončí „v polovině příštího měsíce“ a „před odchodem bude povýšen“, ale potvrdila se jen druhá část informace. Prezident Miloš Zeman Jiřího Langa 28. října 2015 povýšil do hodnosti generálmajora.

Debaty o odchodu Langa z čela BIS zatím utichly. Lang je ovšem nejdéle sloužícím ředitelem tajné služby v Evropě a o tom, že „uvažuje o odpočinku“ se spekuluje už poměrně dlouho.

„Nějaké informace mám, ale nebudu je sdělovat veřejně. V obecné rovině můžu říct, že ředitel BIS je jedno z nejexponovanějších a a nejsložitějších míst a chápal bych, kdyby se člověk v této pozici rozhodl po deseti letech takovou funkci opustit,“ poznamenává poslanec Jeroným Tejc.

I když dobrovolný odchod Jiřího Langa mezi řádky nevylučuje, ani on důvody k odvolání dlouholetého šéfa BIS nevidí. „Nemyslím rozhodně, že by byly důvody pro odvolání pana ředitele, to by v této době naopak vedlo k zbytečnému rozkolísání služby,“ říká Tejc.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …