Robert Břešťan: Pátrali jsme po kořenech „Tvrdíkovy“ CEFC v Číně. Konečný vlastník je neznámý

26.03.2016 19:15

PAVUČINY BYZNYSU. Otevřené zdroje jsou na detailní informace o vlastnické struktuře čínské společnosti CEFC poměrně skoupé. HlídacíPes.org si zadal analýzu, jež informace o CEFC a její majetkové struktuře i finanční síle zjišťovala přímo v čínských zdrojích. Narazili jsme na nesrovnalosti, některé klíčové informace se pak ukázaly jako nedohledatelné…

Robert Břešťan: Pátrali jsme po kořenech „Tvrdíkovy“ CEFC v Číně. Konečný vlastník je neznámý
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce

Majetková struktura společnosti CEFC China Energy Company Limited, jež nyní aktivně působí a investuje i v České republice, vede až ke dvojici společností s ručením omezeným, jejichž většinový vlastník či vlastníci nejsou známi a z dostupných zdrojů nejdou dohledat. Odpověď nepřináší ani pátrání přímo v Číně, konkrétně v údajích z portálu kreditních informací o zahraničních firmách SkyMinder.

I to je důvod, proč se ve vztahu k CEFC spekuluje o tom, že firma má úzké vazby na čínské zpravodajské služby a Ústřední vojenskou komisi (tedy nejvyšší vojenský orgán pod vedením Komunistické strany Číny).

K dispozici je alespoň jedno jméno z konečných majitelů či podílníků: dohledat lze to, že po pěti procentech v obou společnostech s ručením omezeným, jež se jeví jako koneční vlastníci firmy, drží předseda CEFC China Energy Company Limited Jie Ťien-ming.

CEFC první strana

Oprávněné podezření vs. spekulace

„Panuje oprávněné podezření, že mateřská firma, která má neprůhlednou vlastnickou strukturu a jejíž „předseda“ Ye Jianming (Jie Ťien-ming) je poradcem prezidenta Zemana, má úzké vazby na zpravodajské služby Čínské lidové republiky a frakci „jestřábů“ v Ústřední vojenské komisi,“ říká například sinoložka Olga Lomová.

Proti jejím slovům, a například i podobné analýze amerického think-tanku Project 2049, se v poslední době opakovaně ostře ohradil Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce a zaměstnanec CEFC, jenž jinak kontakt s médii nevyhledává.

„Spekulace pocházejí z jediného, zjevně podjatého zdroje. Jednoznačně je mohu vyloučit. CEFC je stoprocentně privátní společností, která je na 342. místě prestižního žebříčku Fortune 500 největších firem světa a její součásti jsou kótovány na světových burzách,“ odpověděl Tvrdík Lidovým novinám.

Prezidentem firmy CEFC China Energy Company Limited je Chen Qiutu (v české transkripci Čchen Čchiou-tchu). Akcionářská struktura (viz graf níže) této firmy odkazuje až k dvojici společností: Shanghai Jinzhuan Equity Investment Fund a Sinounited Investment Stock Corporation Limited. Pět procent v nich patří již zmíněnému Jie Ťien-mingovi. Kdo však drží zbylých 95 % jasné není.

Mateřskou společností CEFC China Energy Company Limited (s podílem 99,05 %) je Shanghai Energy Fund Investment – společnost s ručením omezeným se základním kapitálem ve výši 200 miliónů CNY. I v čele této společnosti je uváděn Chen Qiutu (Čchen Čchiou-tchu), zároveň i prezident CEFC.

Druhý aktuální akcionář (s minoritním podílem 0,95 %) je Sinounited Investment Stock Corporation Limited se základním kapitálem 500 miliónů CNY.

CEFC Cˇi´na - final

Autorka: Eliška Hradilková Bártová

Zisk jen 1,7 miliardy?

Podle oficiálních stránek společnosti CEFC založil až v roce 2002 tehdy pětadvacetiletý Ye Jianming (Jie Ťien-ming), který jako své povolání uvádí „průmyslník a filantrop“.

Jak analýza pro HlídacíPes.org, tak například agentura Bloomberg ale vznik společnosti datuje rokem 1980.

Zde jsou některá ekonomická data vztažená čistě k CEFC China Energy Company Limited:

  • Zisk v roce 2014 činil 460,4 miliónu CNY, tedy ne příliš ohromujících 1,7 miliard Kč. O rok dříve firma podle v Číně dostupných údajů vykázala zisk 290 millionů CNY (zhruba jedna miliarda korun).
  • To vše při – představiteli CEFC – oficiálně uváděném mnohonásobně vyšším obratu 200 miliard CYA.
  • Počet zaměstnanců včetně zahraničních poboček (jichž je celkem 21 včetně České republiky) činí podle dostupných dat 20 000 lidí.
  • Základní kapitál společnosti je 10,5 miliardy CNY (tj. 38,85 miliard Kč). Ještě v roce 2011 byl registrovaný základní kapitál firmy jen 10,22 miliónu CNY, poté co byla firma v srpnu 2011 přejmenována z CEFC China Electromechanical Equipment na dnešní CEFC China Energy Company Limited narostl základní kapitál na 100 miliónů CNY a postupně byl navyšován až na současných deset miliard CNY.

Zóna volného obchodu

Firma je registrovaná v zóně volného obchodu v Šanghaji. „Je k ní přistupováno jako k zahraniční společnosti, která může importovat a exportovat bez importní a exportní licence. Domácí firmy působící mimo zónu volného obchodu licenci pro import a export potřebují,“ upozorňují autoři analýzy.

Hlavním předmětem zájmu CEFC China Energy Company Limited je především energetika, petrolejářský a chemický průmysl. Společnost má ve světě podíly i v bankách, pojišťovnách a dalších finančních institucích. Působí i v hotelnictví či stavebním průmyslu.

CEFC o sobě na svých českých stránkách píše, že je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. „Opakovaně byla zařazena mezi TOP 10 nejvlivnějších společností Číny. Od roku 2013 rozdělila do charitativních a kulturních aktivit přes dvě miliardy korun a poslední čtyři roky byla oceněna jako jeden z TOP 10 největších charitativních dárců Číny.“

Podle mezinárodních i vnitřních čínských srovnání se firmě skutečně daří. V žebříčku úspěšnosti pěti set globálních firem 2015 Fortune Global 500 Enterprises skončila na 342. místě, v top 500 čínských firem se umístila v roce 2014 na 65. pozici, na 23. místě pak v top 500 čínských producentů, na 7. místě (za rok 2014) v top 500 českých soukromých firem.

Projekt Pavučiny byznysu podpořil Karel Janeček.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …