Robert Břešťan: Zeman u Putina. Přijetí v Moskvě je plánované na listopad

28.06.2017 13:36

Zatímco termín přijetí českého prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě se tak dlouho upřesňoval, až byl zrušen úplně, v Kremlu by podobný problém nastat neměl.

Robert Břešťan: Zeman u Putina. Přijetí v Moskvě je plánované na listopad
Foto: Archiv PL
Popisek: Setkání prezidenta Česka Miloše Zemana s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem při návštěvě Číny

Už nyní se totiž rýsuje konkrétní datum, kdy by měl ruský prezident Vladimir Putin Miloše Zemana v Moskvě přijmout.

Podle informací HlídacíPes.org z diplomatických zdrojů je termínem plánovaného přijetí v Kremlu 21. listopad tohoto roku.

„V tuto chvíli mohu pouze uvést, že návštěva Ruské federace je plánována na podzim,“ odpověděl na dotaz HlídacíPes.org mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Prezident a delegace

V rozhovoru pro HlídacíPes.org termín plánované návštěvy a setkání u Putina 21. listopadu ale připustil i ekonomický rada české ambasády v Moskvě Martin Bašta.

„Český prezident je v Rusku velmi pozitivně vnímán. Minimálně v oblasti ekonomické spolupráce českým podnikatelům určitě pomáhá. Očekávám, že s ním přijede velká skupina českých podnikatelů a zástupců firem,“ dodal Bašta.

Státní návštěva Moskvy bude do konce tohoto roku hlavní plánovanou mezinárodní diplomatickou aktivitou českého prezidenta. Zeman by měl v rámci své cesty navštívit i Jekatěrinburg a Tatarstán.

Miloš Zeman se s ruským prezidentem Putinem sešel opakovaně. Naposledy letos v polovině května v rámci své návštěvy v Pekingu. Sám Putin tehdy uvedl, že očekává Zemanovu návštěvu Ruska v listopadu a pochválil jej za to, že udržuje s Ruskem dobré vztahy.

„Do značné míry díky vám se naše vztahy v posledních letech, a to bez ohledu na složitosti, přece jen udržují na vysoké úrovni a rozvíjejí se,“ citovala Putina ruská agentura TASS.

Remek v předsálí

Zeman patří i k hlasitým zastáncům zrušení ekonomických sankcí proti Rusku. Ty však nyní Evropská komise opět prodloužila, nejméně do ledna 2018.

V ruských médiích byl také hojně citován jeho výrok, že i když při anexi Krymu sice došlo k porušení mezinárodního práva, „návrat poloostrova pod kontrolu Ukrajiny je však už nyní nemožný“.

Zeman se s Putinem sešel například i v rámci oslav 70. výročí druhé světové války v květnu 2015. I tehdy Zemana k Putinovi provázel Zemanův neplacený poradce Martin Nejedlý. Český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek musel zůstat sedět jen v předsálí.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…