Robert Malecký: Kraj tlačí čistku v muzeích a galeriích silou. Žádné důvody, prostě ředitele odvoláme

28.06.2017 15:14

UVNITŘ ROZHOVOR. Komunističtí radní Ústeckého kraje dál trvají na konci ředitelů galerií a muzeí, které odvolali v květnu. Na pondělním jednání krajského zastupitelstva nepřipustili jakoukoli změnu a kritiky převálcovali. Nadále platí, že kraj neuvedl žádné věcné důvody pro odvolání a nestanovil ani žádnou koncepci, kam by měly muzea a galerie nově směřovat. Jediným oficiálním důvodem pro výměnu pětice ředitelů tak je: Už jsou tam moc dlouho.

Robert Malecký: Kraj tlačí čistku v muzeích a galeriích silou. Žádné důvody, prostě ředitele odvoláme
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Ředitelé muzeí v Chomutově a Děčíně tak skončí ke konci září, na konci roku pak svá místa mají opustit šéfové krajem spravovaných galerií v Litoměřicích, Lounech a Mostě.

Odvolání, a především pak způsob, jakým bylo provedeno, chybějící důvody a podezření, že ve skutečnosti jde o snahu ukrýt pod plošnou změnu odvolání nepohodlného ředitele Oblastního muzea v Chomutově Stanislava Děda, vyvolalo kritiku české výtvarné obce. Vedoucí ateliéru na katedře fotografie na pražské FAMU zastupitelům představil petici, pod kterou je podepsáno 330 lidí.

Důvody? Opět žádné

„Veřejnost, natož odborná, má mít neoddiskutovatelné právo vyslovit se k dění ve veřejně-právních institucích, o to víc, že nekulturnost formy tohoto dění v nás vzbuzuje vážné obavy o budoucnost a další osud dotčených veřejně-právních institucí,“ píše se v protestu, který Prekop zastupitelům představil.

Dodal, že rozhodnutí rady měla předcházet odborná rozprava nad věcnými důvody. Jenže právě ta se nekonala – a nekonala se ani na pondělním jednání. Radní jakékoli věcné důvody neuvedli.

„Převzali jsme muzea a galerii i s vedením. Ředitelé škol musí každých šest let obhájit svůj post, u těchto ředitelů to tak není, a teď se po třiceti letech udělalo výběrové řízení a je problém,“ řekl třeba hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Jeho stranická kolegyně Jitka Sachetová, která má z pozice radní kulturu v kraji na starosti, dodala, že dosud se výběrová řízení u muzeí a galerií dělala pouze tam, kde ředitel zemřel. I kdybychom tuto morbidní konstrukci přijali jako přijatelnou, není navíc pravdivá. Sama rada v odůvodnění, na základě kterého v květnu rozhodovala, píše: „Postupem času došlo na částečnou přirozenou obměnu danou především zvyšujícím se věkem generace ředitelů (4 odchody na odpočinek do starobního důchodu a bohužel i dvě úmrtí ve funkci).“

Náměstek hejtmana Jaroslav Komínek (KSČM) pak jako vysvětlení uvedl i fakt, že radní odvolali i ředitele organizací, které zajišťují sociální služby.

S opozicí se nebavíme

Koalice vedená komunisty nepřipustila jakoukoli změnu, ke které ji vyzvali opoziční politici. Třeba starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS) chtěl opakovaně vědět, zda existují věcné důvody pro odvolání, například to, zda ředitelé galerií a muzeí pracovali špatně a byly k jejich práci výhrady.

„Pokud se přímo v důvodové zprávě píše, že mají vynikající výsledky, tak asi neexistovaly,“ říká Kulhánek v rozhovoru pro HlídacíPes.org.

  • Jak na vás působí vysvětlení komunistických radních, že vlastně žádné vysvětlení nedají a ředitele prostě odvolají?

Jsem z toho smutný. Je zřejmé, že se dodatečně vyráběly zástupné důvody. Mluvilo se sice o tom, že jde o nějakou novou vizi, jenže žádná nová vize není. To je evidentní. Mluvilo se i o tom, že se překonkursovávají ti, kdo během existence krajského úřadu konkursem neprošli.

  • Čili důvody formální, nikoli věcné…

Ano, v tomto smyslu jsme zaznamenali vyjádření hejtmana Bubeníčka.

  • Rozumíte i argumentu o možné diskriminaci podle věku, potažmo podle doby, v níž jsou ředitelé ve funkcích?

Ano. Ale nejde tady ani tak o věk, jako spíš o obyčejnou slušnost. Pokud tam někdo pracuje dvacet let nebo déle, mám si s ním promluvit, a pokud mám nějaké výhrady, tak to tomu člověku řeknu. A ne, že se dozví nějak pokoutně, že je odvolán. Takhle se to přece nedělá.

  • Zaznamenal jste nějaké věcné důvody pro odvolání?

Pokud se přímo v důvodové zprávě píše, že mají vynikající výsledky, tak asi neexistovaly. A podle toho se s nimi mám bavit, vážit si jich za práci, kterou pro muzea a galerie odvedli. A pokud už je opravdu nutné rekonkursy dělat, je třeba to těm lidem vysvětlit. Je to amatérština. A to nemluvím o argumentech pana náměstka Komínka, že je odvolání v pořádku, protože odvoláni byli i ředitelé sociálních služeb. To je reakce jako od malého kluka ve školce.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …